BiH

Ekolozi i lokalno stanovništvo ponovo digli glas: Buna na Buni protiv gradnje mini hidroelektrana

U organizaciji Ekološkog udruženja Majski cvijet na Bunskim kanalima – netaknutom biseru prirode održana je – “Buna na Buni”, s ciljem skretanja pažnje lokalnoj zajednici na važnost borbe protiv izgradnje mini hidroelektrana na ovom lokalitetu. Organizatori su željeli pokazati da je interes Mostaraca zabrana gradnje na Kanalima, te da je potrebno to trajno zabraniti, pošto se spomenik prirode ne štiti samo na ovaj način.

Buna / PR - Haber.ba

Predsjednik Majskog cvijeta Oliver Arapović podsjetio je na sudsku odluku da se na Bunskim kanalima ne smije graditi, a koja je trenutno u Ministarstvu okoliša FBiH, koje se uskoro treba odrediti po ovom pitanju. Od Grada Mostara zatražio je da iz Prostornog plana izbriše mini hidrocentrale na Bunskim kanalima, čime bi se ovaj problem trajno riješio.

Buna / PR – Haber.ba

– Pisali smo gradonačelniku još prije dva mjeseca, ali nas dosad nije primio. Obratili smo se i vijećnicima, kao i poslanicima u Skpštini HNK-a. Sve njih smo pozvali da se danas pojave ovdje, a kako vidim, odazvali su se tek neki skupštinski poslanici. Mi ćemo kada prođe pandemija, ukoliko se dotad problem ne riješi, ovdje okupiti više hiljada ljudi, dalje ćemo ukazivati na probleme i praviti pritisak na nadležne, kako bismo sačuvali ovaj biser, rekao je Arapović.

Ekolozi zajedno sa lokalnom zajednicom odavno vode pravnu borbu protiv povrede procedura na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, a u povodom usvajanja prostornog plana Grada Mostara te izdavanja dokumentacije za izgradnju minihidroelektrana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh