BiH

Stjepan Mesić o Dodiku i Čoviću: “EU treba sankcionisati razbijače BiH”

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić, ocjenio je danas da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spriječe negativni uticaji iz Zagreba i Beograda…

Stjepan Mesić - Twitter

Nekadašnji predsjednik Hrvatske i SFR Jugoslavije, Stjepan Mesić, ocjenio je danas da su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spriječe negativni uticaji iz Zagreba i Beograda, i ukoliko EU konkretno sankcioniše lidere iz BiH koji neprestano rade na njenom raspadu.

Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema (lideru HDZ-a u BIH) Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija. Ovamo pričamo o tome kako podržavamo BiH, a onda podržavamo onoga koji razbija BiH. Isto to se odnosi i na Beograd koji je navodno za cjelovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH“, rekao je Mesić na online Forumu Igmanske inicijative „Euroatlantske integracije i Zapadni Balkan“.

Ocjenio je da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH, moguće sprovesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu.

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila.

Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su protiv građanske države, oni nemaju šta tražiti u Evropi. Pa o čemu oni govore? Oni govore o 17. stoljeću! S druge strane, Evropa nažalost nema danas lidera, ona riješava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH, ukazao je Mesić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh