BiH

Zaboravljene općine TK-a – Čelić ostao bez jagoda

Poplave su u Čeliću uništile jagode, u Sapni se javljaju nova klizišta, u Teočaku se evakuišu porodice, u Kalesiji su odsječena naselja. Poplave i klizišta su poharali i ove male i zaboravljene općine Tuzlanskog kantona.

No image - Haber.ba


Poplave (Foto: Oslobodjenje)

U Čeliću je uništeno više od 200 hektara zasijanog zemljišta. Od toga, u ovom bosanskom rasadniku jagoda, uništeno je 100 hektara zemlje zasijane jagodom. Ove godine na pijacama i radnjama će se teško moći pronaći jagode iz Čelića.

– Rijeke Šibošnica i Gnjica su izlile i ugrozile oko 20 stambenih objekata. Oko 50 objekata je plavljeno vodom. Nakon povlačenja vode, desio se problem klizišta, koja su dovela da imamo 30 stambenih objekata iz kojih su evakuisani ljudi. Još je oko 50 ugroženih kuća, kazao je Nermin Okanović iz Civilne zaštite Čelić.

U Sapni je ugroženo 245 objekata, iseljeno 97 porodica sa 335 članova. Jedni su smješteni kod rodbine i prijatelja, dok ih većina boravi u improvizovanom kolektivnom centru u školi u Gornjoj Sapni. U školi tokom dana borave žene i djeca, dok muškarci rade na sanaciji klizišta. Porodicama svakodnevno od dobrih ljudi iz cijele BiH pristiže potrebna pomoć. I Oružane snage BiH se nalaze u Sapni i pomažu tamošnjim stanovnicima.

U Teočaku je uništeno sedam stambenih i 15 pomoćnih objekata. Dvadeset porodica je evakuisano. Prijavljeno je 90 klizišta, a ugroženo 70 stambenih objekata.

– U neka domaćinstva porodice se neće moći vratiti. Imamo i problem sa vodosnabdijevanjem. Putne komunikacije su prohodne. Preduzeća koja imaju mehanizaciju omogućavaju prohodnost puteva, kazao je Tajib Muminović, načelnik Teočaka.

Kalesijska naselja Jelovo Brdo i Gojčin ponovo su povezana sa ostatkom općine. Naime, na rijeci Spreči je urađen privremeni most. Jedan kalesijski privrednik je najavio da će sa 100.000 maraka finansirati izgradnju novog mosta.

U Kalesiji je prijavljeno 329 klizišta, broj srušenih objekata je 20, a ugroženih 526. Ukupan broj evakuisanih osoba je 709. Od tog broja u kasarnu Dubrave je smješteno njih 133, dok je 576 osoba smješteno kod rodbine i prijatelja.

Na sanaciji i preventivom djelovanju angažovano je 15 radnih mašina i 10 kamiona.

(oslobodjenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh