BiH

Aktivisti sa Uborka nezadovoljni, traže hitan sastanak sa gradonačelnikom Mostara

Aktivisti Udruženja “Jer nas se tiče“, nakon dugo vremena organizovali su konferenciju za medije, izrazivši nezadovoljstvo sporošću institucija, uz ozbiljno upozorenje na navodne namjere nadležnih da prošire postojeću deponiju.

Aktivisti sa Uborka - PR / Haber.ba

Napominju kako je nedavno objavljen je i plan prilagodbe, koji nudi dva rješenja, a koja predviđaju zatvaranje deponije u roku od tri odnosno u roku od pet ili više godina, što je prema mišljenjima aktivista nedopustivo. Zbog toga su zatražili smo sastanak sa gradonačelnikom Marijom Kordićem.

On je izgleda već pokleknuo pod uticajem politike, pa u javnosti kategorično tvrdi da je tri godine neprihvatljiv rok. Prema njegovim posljednjim izjavama i način rješenja problema je neizvjestan. Po njemu možda rješenje neće biti zatvaranje deponije i izmještanje na drugu lokaciju. Nije nam drago, ali osjećamo da partnera s početka priče gubimo i da ponovo postajemo dvije strane, rekao je predsjednik Udruženja Omer Hujdur.

Naveo je i da je alarmantna Studija utjecaja na okoliš za proširenje deponije, te da u njoj jasno stoji kako se proširenjem deponije ne mogu obezbijediti uslovi za zaštitu okoliša na lokalitetu deponije. Za večeras je u znak protesta zbog toga najavljena protestna vožnja pored deponije, a najavljena je i mogućnost novih blokada deponije. Aktivisti su ukazali i na tužbu Grada protiv Udruženja “Jer nas se tiče“, u kojoj traže odštetu od 700 hiljada maraka. Naveli su i kako Gradska uprava na apel građana da se tužba povuče, zasad šuti.Također, aktivisti i dalje čekaju na novi sastanak sa gradonačelnikom Marijom Kordićem, nakon što su se obratili njegovom uredu poslije najnovih saznanja.

Kažu i kako su i dalje pri istim zahtjevima, a to su: odluka o zatvaranju deponije, utvrđivanje nove lokacije i povlačenje tužbe od strane Grada. U protivnom spremni su pravdu tražiti i na međunarodnim sudovima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh