BiH

Vlada FBiH upozorava – Zbog kiše tokom vikenda moguće pokretanje novih klizišta

Vlada Federacije BiH danas je upozorila građane da tokom vikenda izbjegavaju boravak u zonama i objektima registriranih i aktivnih klizišta i neposredno uz vodotoke.

No image - Haber.ba


Klizište (Foto: Arhiva)

Nakon što je na današnjoj sjednici informirana od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda o meteorološkim i hidrološkim prognozama za period od 24. do 27. maja, Vlada FBiH izdala je upozorenje građanima u kojem se kaže: “U noći s petka na subotu, naročito u dane vikenda, očekuje se nestabilna vremenska situacija praćena kišom, pljuskovima, grmljavinom, mjestimično i gradom. Više padavina se očekuje u sjevernim, sjeveroistočnim i lokalno u centralnim dijelovima Bosne.”

Navodi se da su 22. maja vodostaji na svim rijekama u Federaciji BiH u laganom opadanju i najvećim dijelom ispod kota redovne i vanredne odbrane od poplava.

“Prema navedenoj vremenskoj prognozi, iako je količina prognoziranih padavina slabog do umjerenog intenziteta, usljed visokog indeksa prethodnih padavina i zasićenosti tla vodom, mogu se očekivati povećanja vodostaja na područjima zahvaćenim padavinama. Zbog novih padavina, postoje izgledi za pojavu novih i ponovno aktiviranje već postojećih klizišta”, upozoreno je iz Vlade FBiH.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh