BiH

Austrija donirala BiH preko milion zaštitnih maski

U FBiH će donacija biti isporučena putem kriznih štabova.

Dio maski će biti dodijeljen Službi za strance BiH - FONDACIJA INFOHOUSE

Humanitarna organizacija CARE Austria u saradnji s CARE International Balkans organizacijom sa sjedištem u Sarajevu donirala je Bosni i Hercegovini 1.015.650 zaštitnih maski, ukupne vrijednosti 42.387 eura.

Humanitarnu pošiljku u Bosni i Hercegovini preuzelo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a raspodjela donacije krajnjim korisnicima u Republici Srpskoj bit će izvršena putem Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, dok će donaciju za Brčko distrikt preuzeti Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, a u Federaciji BiH, donacija će biti isporučena krajnjim korisnicima putem kriznih štabova pri kantonalnim ministarstvima nadležnim za zdravstvo.

Također, znatan dio donacije namijenjen je centrima za mentalno zdravlje širom BiH, a obuhvatit će i partnerska udruženja korisnika kojima CARE International Balkans daje podršku. U dogovoru s donatorom, dio ove humanitarne pošiljke dobit će Služba za strance BiH u cilju smanjenja rizika po život i zdravlje zaposlenih tijekom obavljanja njihovih poslova sa strankama u vrijeme pandemije koronavirusa.

Veliko nam je zadovoljstvo da smo u prilici osnažiti zdravstvene institucije u BiH i pojedine nevladine organizacije u ovim iznimno teškim trenucima doista vrijednom donacijom. Koristim priliku da se zahvalim CARE Austria i njihovim partnerima na izdvojenim sredstvima namijenjenim građanima Bosne i Hercegovine. Moram napomenuti da je CARE International Balkans zahvaljujući projektima koje je dobio do sada tijekom pandemije pomagao najugroženije skupine prehrambenim i higijenskim paketima, zaštitnom opremom, dezinfekcijskim sredstvima i ekonomskim vaučerima – kazala je Sumka Bučan, direktorica CARE International Balkans.

Ministarstvo civilnih poslova BiH zahvalilo se organizaciji CARE na donaciji i iskazanom razumijevanju za potrebe zaštite života i zdravlja ranjivih kategorija stanovništva tijekom pandemije koronavirusa, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh