BiH

Predložene nove mjere u FBiH: Ukida se ograničenje kretanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio je nove, olakšavajuće mjere za građane ovog bh. entiteta. Kako je na pres-konferenciji kazao Goran Čerkez – ukinuta je zabrana kretanja od 23:00 do 05:00 sati ujutro.

Goran Čerkez - Fena.ba

“Od danas nema zabrane kretanja. Slobodno je kretanje”, izjavio je Čerkez. Ipak, odgovorajući na pitanja novinara, kazao je da će Vlada FBiH u četvrtak odlučiti da li će potvrditi ili odbiti ovu mjeru, te da se nada da će biti prihvaćena. prenosi “N1“.

Također, povećan je broj osoba koje mogu biti prisutne na javnim skupovima i u ugostiteljskim objektima.

“Povećali smo broj osoba na javnim skupovima, to je 30 u zatvorenim i 50 na otvorenom prostoru. Isti broj važi za ugostiteljske objekte”, izjavio je Čerkez.

U FBiH je sada ponovo dozvoljena muzika uživo i nastupi DJ-eva.

“Može muzika uživo i DJ-evi, ali uz ogradu i pleksiglas od dva metra visine i razmak od najmanje tri metra”, poručio je Čerkez,

“Išli smo korak dalje u ovoj mjeri. Nadam se da će je svi poštovati. Nadam se da ćemo za 15 dana biti u poziciji da dodatno ublažavamo mjere”, poručio je pomoćnik ministra Federalnog ministarstva zdravstva.

Čerkez je kazao da FBiH nikada do sada nije imala ovako povoljnu epidemiološku situaciju, te je zamolio sve građane da i dalje poštuju mjere, nose masku i drže distancu – kako bismo imali “normalno” ljeto.

Podsjetimo, sve mjere mora potvrditi ili odbiti Vlada FBiH. Kantoni mogu donositi restriktivne mjere ako se situacija pogorša. Također, na kantonima je da donesu odluku o radnom vremenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh