BiH

Ambasador Palestine u BiH: Sve žrtve su žrtve gluposti i rasizma Netanyahua

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora izjavio je Feni da još od Nakbe 1948. godine nije prestala tragedija i patnja palestinskog naroda usljed ubistava, protjerivanja, hapšenja i uništavanja.

Rezen Nomor - N1

Međutim, dodao je on, palestinsko rukovodstvo je pozivalo i tražilo uspostavu mira, što je krunisano Sporazumom iz Osla, koji ne ispunjava težnje i prava palestinskog naroda, ali uprkos tome palestinsko rukovodstvo ga je prihvatilo.

Pokušaji protjerivanja
Ambasador Namoora navodi da je izraelska strana nastavila osporavati prava palestinskog naroda i nije se pridržavala niti jedne od tačaka Sporazuma.

“Štaviše, nastavila je sa još više nasilja svoju rasističku agresorsku praksu i pokušaje etničkog čišćenja i uništenja”, kazao je on.

Po njegovim riječima, posljednji od tih pokušaja su bili pokušaji protjerivanja i deložacije stanovnika jednog čitavog naselja u časnom Jerusalemu, naselja al-Šejh Džerrah.

Ambasador Namoora kaže da su se u isto vrijeme dešavali i svakodnevni upadi u džamiju al-Aksu i njen kompleks od strane stotina izraelskih vojnika, policije i doseljenika kolonizatora pod zaštitom izraelske vojske i snaga sigurnosti. Dodaje da su tokom cijelog blagoslovljenog mjeseca ramazana pokušavali onemogućiti vjernicima pristup ili obavljanje molitve u džamiji al-Aksi, „te su korištena sva sredstva sile poput bojeve municije, gumenih metaka, suzavaca i zapaljivih bombi, što je dovelo do ranjavanja i povređivanja stotina ljudi i divljačkih napada na miroljubive vjernike“.

“Onaj ko je započeo agresiju jeste rasistička vlada okupatora i to svim sredstvima divljačkog ugnjetavanja i oružjem protiv miroljubivih ljudi. Stoga, Izrael sada snosi odgovornost za ovu opasnu eskalaciju i rat istrebljenja protiv Palestinaca u svim dijelovima Palestine, a naročito u Gazi”, istaknuo je palestinski ambasador.

Izokretanje činjenica
Naveo je da do sada u Gazi ima na desetine poginulih i stotine povrijeđenih, a visok procenat među njima čine djeca, dok su ostali miroljubivi civili, dodavši tome uništenje desetina stanova, nebodera i stambenih zgrada u kojima se nalaze sjedišta novinskih agencija, televizijskih stanica, te humanitarnih organizacija i organizacija za zaštitu prava.

“Svi pokušaji Vlade okupatora da izokrene činjenice i da prikaže žrtvu krivcem, a rasističkog i zločinačog krivca kao nevinašce i žrtvu neće uspjeti. Sve žrtve su žrtve gluposti i rasizma Netanyahua i njegove agresorske ekstremističke Vlade koja kategorički odbija da prihvati ili pridržava se bilo koje od rezolucija međunarodne zajednice sa svim njenim različitim organizacijama”, zaključio je ambasador Namoora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh