BiH

Memorijalni centar Srebrenica traži zabranu emisije “Ćirilica”

Memorijalni centar Srebrenica je u okviru istraživačkog rada na pripremi Izvještaja o negiranju genocida 2021. godine realizirao studiju slučaja na primjeru komunikacije i poruka prema javnosti iznesenih u okviru emisije “Ćirilica” voditelja i urednika Milomira Marića.

Milomir Mariić - Radiosarajevo

Cilj studije slučaja je prikazati negativne prakse i trendove širenja zavjera, negiranja genocida i žrtava rata 1992-1995, te govora mržnje protiv Bošnjaka, koje su dijelom televizijskog ‘mainstreama’ u današnjoj Srbiji, saopšteno je iz Centra.

„U emisiji ‘Ćirilica’ se primjećuje da postoji svijest urednika Marića o razmjerama genocida u Srebrenici. Kroz praćenje izjava u toj emisiji, vidimo kretanje od ideje da je Srebrenica ‘planiran zločin’ od stranih sila – gdje se potpuno odriče svaki vid odgovornosti počiniteljima, preko teze da je Ljubiša Beara naredio ‘Srebrenicu u trenutku rastrojstva’, do onih uobičajnih o tome da su ubijani vojnici i naoružana lica. Također, urednik i voditelj ima tendenciju da u pitanjima izgovara teze koje su u drugim prilikama izgovorili njegovi gosti, stvarajući tako konfuziju oko toga šta je njegova pozicija po temi, a gdje on nastoji isprovocirati njihov odgovor”, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Javljanje Ratka Mladića u emisiju, gostovanja ratnih vođa i direktnih učesnika genocida u Srebrenici, davanje javnog prostora Vojislavu Šešelju za promociju negiranja i širenja laži o prirodi rata, ratnih zločina i genocida u Srebrenici, dio su uobičajne prakse ove emisije“, dodaje se.

S tim u vezi, iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da će podnijeti prijavu Regularnom tijelu za elektronske medije Srbije te zatražiti zabranu objavljivanja programskog sadržaja emisije i jutarnjeg programa na televiziji Happy.

Istraživački tim Memorijalnog centra pozvao je predstavnike medija, organizacija civilnog društva i šire društvene zajednice u BiH i Srbiji da podrže ovaj zahtjev, a ponudio je i dokazni material, listu izjava Milomira Marića i gostiju njegovih emisija. prenosi “Radiosarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh