BiH

Danas se obilježava 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Srebrenici

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine

Srebrenica - Avaz

U Srebrenici će danas obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, predstavnici udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida i opštine Srebrenica obilježiti 29. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine.

Okupljanje učesnika počet će u 11.50 sati ispred Kulturnog centra, zatim:

– 12.00 – učenje Fatihe u haremu Bijele džamije

– 12.05 – historijski čas, polaganje cvijeća

– 13.00 – podne namaz

– 13.30 – polazak iz Srebrenice prema Dobraku

– 14.30 – Dobrak – polaganje cvijeća na spomen-obilježje i učenje Fatihe

– 15.00 – Rešagići – polaganje cvijeće, učenje Fatihe

– 15.30 – Bara – put prema Žabokvici, polaganje cvijeća i učenje Fatihe prenosi avaz

– 16.00 – polazak prema Srebrenici i završetak manifestacije

Na današnji dan, prije 29 godina pripadnici srpskih vojnih i paravojnih jedinica zapalili su desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Rešagići, Liješće i Žabokvica i drugim.

Naselje Hranča je potpuno spaljeno od 3. do 9. maja, a ukupno 60 Bošnjaka je ubijeno kod svojih kuća, te u logoru OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu. Tokom genocida počinjenog nad Bošnjacima u “zaštićenoj zoni” UN Srebrenica ubijeno je 17 stanovnika Hranče, dok je još 10 ubijeno na drugim mjestima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najstarija ubijena osoba je Avdo Ramić, koji je imao 74 godine, a najmlađa žrtva je beba Amina Hajdarević, rođena 1992. godine. Ubijeno je ukupno 11 djece.

Žrtve koje su ubijene 8. maja bili su civili, uglavnom starije osobe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh