BiH

Advokat anesteziologa koji su otišli s KCUS-a odgovorio na optužbe Sebije Izetbegović

Vlado Adamović, advokat 13 anesteziologa koji su proteklih dana dali otkaz na KCUS-u, večeras je na FACE TV, gostujući kod Senada Hadžifejzovića, kazao da su ovi ljekari otišli zbog pritiska i jako im je stalo da se sve izvede na čistac.

Vlado adamović - Radiosarajevo

Odgovorio je na optužbe s KCUS-a i direktorice Sebije Izetbegović da nju nisu obavijestili o problemima u radu i otkazu.

“Ova grupa ljekara je još od oktobra prošle godine izvještavala linijom subordinacije Ima Klinika, šef disciplina, pa onda oni obavještavaju direktoricu. Znači, procedura je takva i o tome postoje materijalni dokazi. E sad da li je to igra gluhih telefona, pa profesorica kaže mene nisu obavijestili ljekari, a zapravo je trebala pitati šefa disciplina i šef klinike jesu li Vas obavještavali, pa zašto vi niste mene obavijestili”, kaže Adamović.

Naglašava da postoje materijalni dokazi i da to nije nikakva priča: “Postoje dopisi koje su slali. Ovdje se sada pokušava napraviti zamjena teza s tvrdnjom to su ovi što su pisali pismo, pa su zbog toga otišli. Doktorice stoje zbog svega što su napisale u dopisu. Pa zbog toga su i dale otkaz.”

Ocijenio je da KCUS, a što tvrdi u saopćenju, uopće nije pokušao da riješi probleme na koje su ukazali. prenosi “Radiosarajevo“.

“Umjesto da se bave problemom, oni obrnu tezu i stave nadzor nad ljekarima. Gdje je tu rješenje”, kaže Adamović.

O njihovom pismu, kaže da nije “iscurilo”, već ga je pustio neko iz uprave KCUS-a: “Dobro je da su napisali pismo, čak i da su u krivu. Nakon svega što su proživjeli, to je jedan human, ljekarski čin.”
Razgovarao je s njima, govori, morao je prepoznati njihovu odgovornost, a zatim se postavilo pitanje budućnosti: “Došlo je do nesuglasica u pogledu kako se liječe pacijenti. O liječenju postoje tragovi, liste, izvještaji. O svemu postoje dokazi.”

Na pitanje o upotrebi respiratora, rekao je da ako nisu korišteni u skladu sa karakteristikama, ljekar može biti optužen za ubistvo, a onda je otkrio i ekskluzivnu informaciju – anesteziolozima koji su ostali na KCUS-u će biti povećana plaća:

“Donijeli su već odluku da onima koji su ostali platu povećaju za 20 posto.”

Na pitanje kako će ljekari biti primljeni u Opću, ako im otkazni rok još uvijek traje, odgovorio je:

“Ministrica pravde KS je rekla, citiram: ‘Mi ih želimo dovesti na inicijativu kolege ministra, ali ćemo voditi računa da to bude provedeno po zakonu’.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh