BiH

Sarajevo: Otkazana eksterna matura za učenike devetih razreda

Vlada Kantona Sarajevo primila je danas k znanju informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, a koja se odnosi na otkazivanje eksterne mature za učenike devetih razreda osnovnih škola KS u ovoj školskoj godini.

Škola - Ilustracija / Shutterstock

Resorna ministrica Naida Hota Muminović obrazložila je razloge ove odluke:

“Uzeli smo u obzir sve pedagoške razloge. Naši učenici su pohađali ovu školsku godinu u online okruženju ili po kombinovanom modelu, kao i dio prethodne školske godine. Svjesni smo, također, da je u tim okolnostima izostao faktor socijalizacije, druženja, kao i svega onoga što školski život čini boljim i relaksiranijim”, istaknula je.

Dodala je da su uvažili i epidemiološke izazove i ograničenja, u smislu okupljanja, a “eksterna matura se ipak provodi pod jednakim uvjetima i u isto vrijeme”. prenosi “Radiosarajevo“.

“S tim u vezi, našim maturantima utvrdit će se ekvivalent bodova potrebnih za upis u srednje škole kroz upisni sistem EMIS i na taj način ćemo prevazići potrebni broj bodova od maksimalno 30, koliko je i ranije nosila eksterna matura”, navela je ministrica.

Poručila da sve podrobnije informacije učenici mogu dobiti u školama koje pohađaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh