BiH

Američki helikopteri sletjeli u BiH za vježbu sa Oružanim snagama

Prvi američki vojni helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sudjelovati u bilateralnoj vježbi „Brzi odgovor 21“ sletjeli su ponedeljak 3. maja u zračnu luku Dubrave kod Tuzle.

Helikopter - Nezavisne.com

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj.

Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opće namjene i prije svega se koriste za prijevoz vojnika i opreme.

U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove zrakoplovne postrojbe, koji će s Oružanim snagama BiH sudjelovati u vježbi.

Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba „Brzi odgovor 21“ zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realizirat će se od 17. maja do 2. juna 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji vojarne i zračne luke „Dubrave“ kod Tuzle.

Posebna pozornost posvetit će se poštivanju epidemioloških mjera zaštite sudionika vježbe od pandemije COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prijelazu Gradiška.

Riječ je o prvom konvoju vojnih vozila Oružanih snaga SAD-a koji je s ciljem prebacivanja ljudstva i opreme za potrebe bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21” ušao na teritorij Bosne i Hercegovine, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh