BiH

Brisel preporučuje dozvolu ulaska u EU vakcinisanim strancima

Evropska komisija preporučila je danas da potpuno vakcinisanim stranim državljanima protiv kovida 19 i onima koji dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom bude dozvoljeno da dolaze u blok bez ikakvih dodatnih zabrana.

Vakcinacija - Ilustracija

U evropskom bloku trenutno državljani sedam zemalja mogu da dođu na odmor ili zbog nekih drugih nenužnih razloga, a prijedlog Evropske komisije je da se ta lista proširi.

Evropska komisija predlaže da se dozvoli ulazak u EU iz nenužnih razloga za sve osobe koje dolaze iz zemalja sa dobrom epidemiološkom situacijom, ali i za ljude koji su primili posljednju preporučenu dozu vakcine odobrene u bloku“, ističe se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se napominje da se lista može proširiti i na vakcine koje su prošle proces provjere Svjetske zdravstvene organizacije i da Evropska komisija predlaže da se podigne ograničenje broja zemalja iz kojih bi putovanje trebalo biti odobreno.

U saopštenju se dodaje, da bi se ograničio rizik od “uvoza novih sojeva virusa korona“, predlaže se nova “hitna kočnica” koja će omogućiti brzo uvođenje zabrana putovanja za zemlje gdje se zdravstvena situacija naglo pogorša.

Članice EU trebaju sutra da krenu sa razgovorima o ovom prijedlogu, a da bi stupio na snagu neophodna je njihova saglasnost, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh