BiH

Dijelovi BiH, Hrvatske i Srbije – Poplavljena površina veća od Slovenije!

U danima koji dolaze analizirat će se podaci o šteti koju je iza sebe ostavila vodena stihija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, no ono što je već sada izvjesno jest to da je veličina katastrofe koja je pogodila ovu regiju – bez presedana, piše Al Jazeera Balkans

No image - Haber.ba


Poplavljena područja (Foto: Al Jazeera)

U suradnji s Katedrom za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz ekspertnu analizu profesora doktora Stjepana Šterca, prvi put se može staviti u perspektivu obujam ove prirodne katastrofe koja je zadesila tri balkanske države, prenosi AJB.

Prenošenjem mape pogođenih područja na kartografsku podlogu opće geografske karte Balkana, Šterc je izračunao da poplavljena površina u regiji iznosi blizu 22.900 kvadratnih kilometara.

Usporedbe radi, to su površine nešto veće od onih pojedinih država; npr. Slovenije (20.256), Izraela (22.145), Kuvajta (17.818) ili u usporedbi u regiji – govori se o površini većoj od Vojvodine (21.506 km2).

Promatrajući situaciju po državama, poplavljena područja iznose: u BiH gotovo 13.200 km2 (površina veća od Kosova sa 10.887, a nešto manja od Crne Gore sa 13.812 km2); u Srbiji gotovo 9.100 km2 (površina gotovo ista kao Kipar sa 9.251 km2 ili nešto manja od Libana sa 10.400 km2), a u Hrvatskoj blizu 600 km2 (površina nešto manja od površine Singapura – 683 km2).

(depo.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh