BiH

Broj novozaraženih u Kantonu Sarajevu i dalje u velikom padu

Preminulo je šest pacijenata, koji su bili zaraženi tim virusom

Sarajevo - Screenshot

U Kantonu Sarajevo, za posljednja 24 sata, potvrđeno je 64 novozaraženih virusom korona, dok se u istom periodu 101 osoba oporavila od Covid-19 infekcije.

Od tog broja novozaraženih, 42 osobe odnosno 63,63 posto pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženima, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Preminulo je šest pacijenata, koji su bili zaraženi tim virusom. Proteklog dana 684 osobe su testirane na virus korona. Kanton Sarajevo danas bilježi 1.276 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. Ukupan broj zaraženih je 51.597, a ukupan broj izliječenih 49.140. Trenutno je 4.967 osoba u samoizolaciji.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 78. Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 129.

Trenutno su u KS hospitalizirane 323 osobe i to na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo 220, a u Općoj bolnici ‘Prim.dr. Abdulah Nakaš’ 103 pacijenta. Na respiratoru je devet pacijenata i to sedam na KCUS-u i dva u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 40 pacijenata, a u Općoj bolnici 13. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno 18 osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 356 pacijenata, od kojih je deset transportovano u Opću bolnicu, a četiri na KCUS. prenosi “Fokus“.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je određeni broj PCR briseva – na Vrbanji 63, u Novom Gradu 42 u Semizovcu devet i na Ilidži deset. Ukupno je uzet 381 PCR bris, na punktovima i Covid-ambulantama.

Covid-pozivni centar je zabilježio 577 poziva, a obavljeno je i 227 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

– Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera – saopćila je Služba za protokol i press KS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh