BiH

BiH iskazala spremnost za kupovinu 720 hiljada Pfizerovih vakcina

Bosna i Hercegovina je putem Ministarstva civilnih poslova obavijestila američku farmaceutsku kompaniju Pfizer da je zainteresovana za kupovinu 720.000 doza vakcina protiv koronavirusa, saznaje Klix.ba.

Pfizer - Reuters

Prije pisma u kojem se iskazuje zainteresovanost entiteti su državnom ministarstvu iskazali potrebe u količinama.

Kako saznajemo, Federacija BiH je spremna kupiti 500.000 doza, Republika Srpska 200.000, a Brčko distrikt 20.000 doza vakcina Pfizer/BioNTech.

Pismo namjere je poslano u New York i sada se očekuje odgovor Pfizera o mogućnostima nabavke i rokovima isporuke.

Zasigurno je da će Pfizer ponovo imati određene uslove, kao i u drugim zemljama, koje će bh. vlasti morati ispuniti. Podsjećamo da je BiH prošli put “otezala” potpisivanje izjave o odricanju od odgovornosti kada je prva pošiljka Pfizerovih vakcina trebala doći kroz COVAX mehanizam.

Kako saznajemo, Ministarstvo civilnih poslova BiH je uputilo i zahtjev za održavanje sastanka s predstavnicima Moderne kako bi saznali uslove za direktnu kupovinu vakcina.

Podsjetimo da je prošle sedmice Predsjedništvo BiH dalo saglasnost za kupovinu 200 hiljada Pfizerovih vakcina koje će biti plaćene sredstvima iz IPA fondova, a riječ je o međunarodnom sporazumu o nabavci vakcina između Austrije i Bosne i Hercegovine.

BiH očekuje i kroz EU mehanizam 380.000 vakcina AstraZenece i 135.000 Pfizera. Podsjetimo da se dodatno očekuje blizu milion vakcina koje su plaćene mehanizmu COVAX. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh