BiH

Vojin Mijatović pozvan na ekspertski razgovor: Popravljanje Dejtona-Novi dogovor za BiH

U srijedu 21.04.2021. godine Vojin Mijatović uzet će učešće u ekspertskom razgovoru na temu “Popravljanje Dejtona-Novi dogovor za BiH” na poziv George C. Marshall, Evropskog centara za sigurnosne studije.

Vojin Mijatović - Vijesti.ba

“U novembru 2020., Daniel S. Hamilton, direktor Programa za globalnu Europu, Centar Woodrow Wilson, objavio je široko priznati članak s naslovom: „Popravljanje Daytona-Novi dogovor za Bosnu i Hercegovinu“. Rad je izvještaj koje sadrži preporuke Radne grupe za globalni program Europe za zapadni Balkan. Autor je također član grupe Loisach Marshall Center-a, skupa visokih njemačkih i američkih sigurnosnih praktičara i profesora povezanih s minhenskom konferencijom o sigurnosti.

Njegov rad privukao je značajnu pažnju istraživača i stručnjaka, kako u BiH tako i izvan nje. Neke od 10 konkretnih preporuka odnose se na reforme povezane s upravljanjem.

U tu svrhu ovaj ekspertski razgovor će biti o tri prijedloga:

1. Provedba presuda Europskog suda za ljudska prava: Ovo je opisano kao obvezno i ​​ključna osnova za reformu. EU je provedbu sudskih presuda postavila preduvjetom za daljnju integraciju BiH u Uniju. Kako će međunarodna zajednica odgovoriti službenicima koji ometaju provedbu presuda Europske konvencije?
2. Korupcija: Hoće li se SAD i EU pripremiti za sankcioniranje korumpiranih funkcionera i onih koji žele pokvariti široki proces građanskih reformi? Koje bi sankcije imale utjecaja?
3. Sigurnost: Kako se snage Europske unije (EUFOR) mogu strateški pozicionirati u BiH kao vojna prisutnost koja podržava sigurno i sigurno okruženje potrebno za reforme?

Zadovoljstvo mi je što ću prisustvovati na ovom razgovoru na kome ću iznijeti svoja viđenje o stanju u BiH i koracima za naredni period. Vreme je za budućnost, dosta smo živjeli u prošlosti”, pojasnio je Mijatović, prenosi patria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh