BiH

Britanski soj koronavirusa uzrokovao haos u BiH: “Ovo nismo vidjeli prije”

Teže kliničke slike kod oboljelih i na području Tuzlanskog kantona uzrokuju nove varijante koronavirusa koje su potvrđene i na našem području.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Zbog visoke koncentracije virusa i njegovog ekspresnog širenja i brzog djelovanja zabilježeni su i slučajevi obolijevanja cijelih porodica.

Kod britanskog soja virusa, koji se do sada pokazao kao najopasniji zbog razvijanja sve težih i komplikovanijih kliničkih slika, uzeti uzorci u UKC-u Tuzla pokazali su veoma visoku koncentraciju virusa isuviše rano, još u početnim stadijima.

Čekajući nove sojeve
„Ta nova varijanta je dominatna ne samo kod nas nego i u čitavoj Evropi i to je ova britanska varijanta. Kolege u Hrvatskoj i u Srbiji su detektovali i dvije nove varijante, južnoafričku i brazilsku varijantu“, kaže prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla.

Južnoafrički i brazilski soj virusa mogli bi se očekivati i kod nas u narednom periodu.

„Mi smo vidjeli također promjene u pozitivnosti naših pacijenata, da su to daleko jači pozitivni rezultati nego što smo ranije detektovali i to se odmah vidjelo na populaciji Tuzle“, dodaje Tihić.

Povećana smrtnost također je uzrokovana pojačanim dejstvom britanskog soja virusa od početka ove godine i kod nas, ali u zemljama okruženja.

Teško je…
„Koliko sam pratila, zbog britanskog soja je svugdje povećana smrtnost i teža je klinička slika kod ovog soja koji je od januara ili februara prisutan i kod nas“, ističe dr. Aldina Ahmetagić, specijalist kliničke farmakologije UKC-a Tuzla.

Podaci iz laboratorija također govore da je proteklih dana u TK trocifren broj novoinficiranih i da prelazi 30 posto od uzetih uzoraka.

“Da je bio veći uzorak, bilo bi više novonficiranih, što nama daje za pravo da i dalje nastavimo sa oprezom i sa nastojanjima da ovo prevaziđemo”, poručuje prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a Tuzla.

Masovnu vakcinaciju i dalje čekamo i izgleda da je ona jedini spas koji nas može zaštiti od ove pošasti, piše Federalna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh