BiH

SDA: Pozivamo Muminović, Mehmedović i Hadžiahmetović da ne čine krivična djela

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS uputio je obavještenje za javnost da na zakazanoj sjednici Skupštine KS nije predviđeno imenovanje ministara u novoformiranim ministarstvima, to jeste Ministara komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministara za odgoj i obrazovanje i Ministara za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo. To predstavlja nastavak ustavne krize i potpunog pravnog haosa, a u koji je svojim neznanjem aktuelna većina u Skupštini KS uvukla cijeli Kanton Sarajevo.

sda - Facebook

“Obzirom da ministarstva koja su ponovno osnovana donošenjem Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, a koji je usvojen na 34. Radnoj sjednici Skupštine KS održanoj 07.04.2021. godine, počinju sa radom nakon stupanja na snagu Zakona, ministri koji su bili ranije imenovani u ministarstva koja su prestala da postoje nakon presude Ustavnog suda FBIH, ne mogu bez ponovnog imenovanja vršiti funkciju ministra. Jednostavno, Zakon o Vladi KS i Poslovnik o radu Skupštine KS, ne prepoznaju imenovanje na funkciju ministara prije uspostave ministarstva”, poručuju iz SDA.

Ignorisanjem potrebe za imenovanjem ministara naglašavaju da se ugrožava funkcioniranje Kantona Sarajevo u veoma značajnim oblastima koje obuhvataju tri spomenuta ministarstva, te se time nanosi neprocjenjiva šteta interesima Kantona Sarajevo, čije se institucije i građani dovode u stanje potpune pravne nesigurnosti.

Klub zastupnika SDA u Skupštini KS poziva premijera Edina Fortu da odmah i bez odlaganja predloži Skupštini KS imenovanje ministara u tri ponovo formirana ministarstvima. Pozivamo Kolegij Skupštine KS da hitno, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, zakaže sjednicu na kojoj bi se izvršilo imenovanje ministara u navedenim ministarstvima.prenosi 2Radiosarajevo“.

“Pozivamo Naidu Hota-Muminović, Meliku Husić-Mehmedović i Envera Hadžiahmetovića da uprkos političkim pritiscima ne čine krivična djela, tako što bi pristali da rade bez prethodno izvršenog imenovanja”, poručuju iz SDA.

Navode kako oni, jednostavno, ne mogu vršiti funkciju ministra u Vladi Kantona Sarajevo bez da su imenovani nakon donošenja Zakona kojim su formirana ministarstva.

“Donošenje bilo kakvih odluka i akata, ili obavljanje bilo kakvih drugih radnji u svojstvu ministra, osim što je teško krivično djelo, može ozbiljno ugroziti zakonitost takvih akata, te nanijeti neprocjenjivu pravnu i finansijsku štetu Kantonu Sarajevo i njegovim građanima”, navodi se u saopćenju SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh