BiH

DF: SMANJITI PLATE IZABRANIM ZVANIČNICIMA I UDOVOLJITI OPRAVDANIM ZAHTJEVIMA DRŽAVNIH SINDIKATA

Zastupnici u Klubu Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarme skupštine BiH pozivaju na umanjenje plata i primanja izabranim zvaničnicima na nivou institucija BiH u Budžetu za 2021. godinu.

Državni zastupnici i delegati, svi ministri u Vijeću ministara BiH, direktori državnih agencija trebaju dobiti umanjenje plata i primanja, a kako bi se izašlo u susret opravdanim zahtjevima sindikata na nivou institucija BiH.

Krajnje je vrijeme da im se kroz državni budžet za 2021. godinu vrati osnovica za obračun plata, a koja im je umanjena još 2012. godine. Ljudi traže vraćanje osnovice za platu, a ne povećanje. To je sasvim opravdano i mi to zdušno podržavamo.

Neophodno je osloboditi adekvatan iznos novčanih sredstava, na primjer, i za pripadnike svih policijskih agencija na državnom nivou. Novca u državnom budžetu ima dovoljno i odgovarajućom preraspodjelom sada kroz budžetsku proceduru usvajanja za 2021. godinu se može udovoljiti opravdanim zahtjevima Sindikata tri policijske agencije (SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Granična policija). Ova preraspodjela unutar državnog budžeta je negdje između 4% do 5%.

Državni policajci već godinama imaju znatno niže plate od policajaca na entitetskom i kantonalnom nivou. Nedopustivo je da godinama osnovna plata policajca na nivou državnog budžeta bude upola manja od one koju imaju recimo policajci koji se finansiraju iz budžeta Federacije BiH, ili do 30% manje od onih koji se finansiraju iz kantonalnih budžeta. Da i ne spominjemo kako nisu osigurani ni od posljedica nesretnog slučaja na radu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh