BiH

Vakcine u Prijedoru čuvali u pogrešnom zamrzivaču pa im propalo 1.300 doza

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da Dom zdravlja Prijedor vakcine protiv koronavirusa nije čuvao u hladnjaku koji im je osigurao Institut, nego u svom zamrzivaču.

Prijedor - Moj Prijedor,com

Govoreći o propadanju 1.300 doza vakcina protiv koronavirusa u prijedorskom Domu zdravlja, jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca, Zeljković kaže da su potrebne dodatne informacije o tome šta se tačno desilo i na koji način.

Zeljković je rekao za Nezavisne novine da su zaposleni u domovima zdravlja u Republici Srpskoj prošli obuku u vezi s procesom vakcine, koju je organizovao Institut.

“Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu”, naveo je Zeljković.

On je napomenuo da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te ustanove.

“Institut koordinira način dopremanja i skladištenja vakcina, prisutni smo savjetodavno, ali mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o ovako osjetljivoj materiji, kao što su vakcine”, poručio je Zeljković.

Podsjetivši da u RS-u postoji 55 domova zdravlja, Zeljković navodi da Institut ne može u svakom trenutku imati nadzor nad stanjem hladnog lanca u svakoj od ovih ustanova.

“Odgovornost za hladni lanac traje 24 sata dnevno i ne prestaje završetkom radnog vremena”, zaključio je Zeljković. prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh