BiH

U Tuzlanskom kantonu počinje vakcinacija starijih od 65 godina

Tuzlanski kanton koji bilježi i dalje visoku stopu smrtnosti od koronavirusa još se protiv pandemije bori isključivo blagim mjerama

Vakacina - Ilustracija / N1

Visoku stopu smrtnosti usljed zaraze koronavirusom, bilježi Tuzlanski kanton (TK), u koji danas iz Kine dolazi 1.790 vakcina. Prioritet u vakcinaciji imat će osobe starije životne dobi. U tom kantonu jučer je održan hitan sastanak s načelnicima općina i gradova, kako bi pronašli adekvatan prostor za masovnu vakcinaciju stanovništva. Također, u Tuzli je i tim ljekara uputio smjernice za jedinstven metod liječenja kovid pacijenata, koje je prihvatila Svjetska zdravstvena organizacija i koja bilježi dobre rezultate, a osim toga je i besplatna, javlja BHRT.

Tuzlanski kanton koji bilježi i dalje visoku stopu smrtnosti od koronavirusa još se protiv pandemije bori isključivo blagim mjerama. Cjepiva koja stižu u Tuzlanski kanton iz Kine prvi će primiti penzioneri stariji od 75 godina. U Tuzli se pripremaju prostori za vakcinisanje.

– Kako se bude povećavao broj vakcina, tako ćemo mi koristiti i prostore mjesnih zajednica. Na kraju, kada bude dovoljna količina vakcina, da se krene u masovnu vakcinaciju, stavili smo na raspolaganje veliku dvoranu Sportskog centra Mejdan, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Svaka općina i grad moraju ipuniti kriterije kako da bi bili punkt za cijepljenje, jer imunizacija treba što prije započeti.

– Dolazi kontingent vakcina, oko 1790 vakcina za Tuzlanski kanton koje će biti distribuirane po domovima zdravlja, a istom vakcinom će se nastaviti vakcinacija prioritetnih grupa, jer negdje još uvijek nisu svi zdravstveni radnici vakcinisani, a u općinama gdje to bude završeno prići će se i osobama starijim od 65 godina, kaže Maida Sarihodžić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

Liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla predstavili su svoje smjernice liječenja teških pacijenata koje se već primjenjuju u UKC Tuzla i koja je u ovom kantonu besplatna. Prihvaćena je i od Svjetske zdravstvene organizacije pa je tim liječnika uputio smjernice Ministarstvu zdravstva da ovo postane i jedinstvena metoda liječenja u cijelom kantonu.

– Radi se o ‘tocilizumabu’ kojeg mi primjenjujemo od augusta prošle godine, u strogo kontolisanim indikacijama. Upotrijebili smo ga kod 18 pacijenata i konzilij se sastaje prema potrebi u zavisnosti od stanja pacijenata. Značajno je da su Zavod zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravstva prepoznali potrebu za upotrebom ovog lijeka i da je to priznato kao besplatan lijek, da pacijent ne plaća troškove liječenja, tvrdi Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja UKC Tuzla.

No, osnovno je pitanje zašto Tuzlanski kanton i dalje bilježi najveću stopu smrtnosti. Na području Tuzlanskog kantona jučer je preminulo devet osoba.

– Mi možemo pretpostaviti u razmjeni mišljenja s kolegama iz drugih centara da se tu radi o novim varijantama. Ta nova varijanta koja je dominantna, ne samo kod nas nego u čitavoj Evropi, je ova britanska, poručuje Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije u UKC Tuzla.

Tihić ističe da bi se i druge varijante virusa, među kojima su južnoafrički i brazilski, mogle očekivati i u Bosni i Hercegovini u nekom drugom valu.

Stoga se ne može u Tuzlanskom kantonu govoriti o stabilizaciji epidemiološke situacije, koja svakodnevno odnosi ljudske živote.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh