BiH

Poplave u BiH – U Bijeljini stanje i dalje teško, evakuisane hiljade ljudi

Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji Visoč kod Bijeljine, a, i pored velikih napora da se odbrani, preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i Balatun.

No image - Haber.ba


Poplave u Bijeljini (Foto: Cafe.ba)

Ovo je jutros saopšteno iz bijeljinskog Štaba za vanredne situacije koji je naveo da je tokom jučerašnjeg dana i jutros do 9 sati stanje na toj teritoriji ostalo teško. Ekipe civilne zaštite i građani su tokom noći radili na premještanju vreća sa pijeskom iz grada u crnjelovsko naselje Burum, gdje je oko 200 mještana Crnjelova i drugih mjesta radilo na utvrđivanju kanala koji prijeti da poplavi Crnjelovo.

Uporedo sa radovima na obezbjeđenju kanala i nasipa, vršena je evakuacija stanovništva iz sela ugroženih od vode iz Save.

Ukupno je evakuisano oko 6.000 stanovnika, od čega je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama Knez Ivo od Semberije i Vuk Karadžić u Bijeljini, Gimnaziji Filip Višnjić, sportskoj dvorani u Bijeljini i Đačkom domu u kojem su smještene stare osobe. Od ranije je u kasarni i Sokolskom domu smješteno 288 osoba.

Dvadeset sedam ekipa sa 150 spasilaca su tokom cijelog jučerašnjeg dana i noći radili i imali su 297 intervencija na ugroženim područjima uz rijeku Savu i ostala ugrožena područja u gradu, Dijelovima, Dvorovima, Popovima i Amajlijama.

Pored timova iz Bijeljine i ekipa Oružanih snaga, policije, Elektro-Bijeljine, angažovane su i timovi iz Foče, Višegrada, Rudog, Srebrenice, a danas popodne se očekuje dolazak specijalnog spasilačkog tima iz Velike Britanije.

Pored rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva, Velinog Sela, ekipe za spašavanje i evakuišu ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

Stanje u Janji i okolnim selima iz kojih se povukla voda se normalizuje. U Janji je počelo prikupljanje i ukopavanje nastradale stoke.

U objektima bolnice smještena su bolesna evakuisana lica i dijalizni bolesnici iz Grada Bijeljina i nekoliko okolnih općina. U svim prihvatnim centrima i punktovima po ugroženim područjima dežuraju medicinske ekipe Doma zdravlja, a ljekarske ekipe će od danas dežurati i kod ulaza u Brodac, kod benzinske pumpe.

U toku jučerašnjeg dana u dijelovima Grada Bijeljina iz kojih se povukla voda normalizovani su snabdijevanje električnom energijom i telefonske veze. Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu, a radi prevencije, preporučuje se da se voda prije pića prokuva.

U Bijeljinu dolaze velike količine pomoći od općina i gradova u okruženju, a najpotrebniji su hrana, voda za piće, hrana za stoku, ćebad, ležaljke, dušeci.

Također, trenutno je najpotrebnija pomoć u ljudstvu da bi se utvrdili preostali nasipi i kanali.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh