BiH

Kreće treća faza: U KS vakcinisano više od 55 posto zdravstvenih radnika

Do 6. aprila ove godine u Kantonu Sarajevo su vakcinisana 3.684 zdravstvena radnika i zdravstvena saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama, što čini ukupno 55,5 posto u odnosu na ukupno iskazane potrebe zdravstvenih ustanova, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Vakcinacija - Ilustracija

Zaključno sa 4. aprilom 2021. godine KS-u je putem ovog zavoda distribuirano 3.696 doza vakcina protiv oboljenja Covid-19, i to 2.100 doza Covishield AstraZeneca vakcina, koje su stigle kao donacija Republike Srbije, i 1.596 doza Pfizer vakcina iz kontingenta COVAX mehanizma.

Proces vakcinacije u KS-u je započeo prema utvrđenim prioritetima 10. marta 2021. godine.

Prvi prioriteti su bili zdravstveni radnici i zdravstveni saradnici u javnim zdravstvenim ustanovama, te institucijama, posebno oni koji se bave dijagnosticiranjem, liječenjem i rehabilitacijom pacijenata od Covid-19 oboljenja, a prije svega osoblje koje radi na Covid-odjelima.

Prve su zaprimljene Covishield AstraZeneca vakcine iz donacije Republike Srbije – ukupno 2.100 doza koje su odmah distribuirane proporcionalno iskazanim zahtjevima (detaljno u tabeli).

Prilikom vakcinisanja bila su ukupno tri otpisa/rastura vakcina, uzimajući u obzir da se radi o višedoznim vakcinama (10 doza u flakonu).

Do 25. marta 2021. godine je završena prva faza ove vakcinacije. Ukupan broj zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika koji je vakcinisan u ovoj fazi, u dvije sedmice marta ove godine, je iznosio 2.097, što predstavlja 31,5 posto u odnosu na iskazane potrebe iz zdravstvenih ustanova.

Sve službeno prijavljene neželjene reakcije, njih ukupno devet, nakon vakcinacije su istražene i radi se o uobičajenim reakcijama kao što je lokalizovana bol na mjestu aplikacije, otok, temperatura do 38 stepeni, groznica, slabost u trajanju od jednog dana

zdravstvene ustanove – Radiosarajevo

Prvi kontingent iz COVAX mehanizma sa 1.596 doza Comirnaty Pfizer vakcina, Zavod za javno zdravstvo KS je zaprimio 30. marta 2021. godine, čime je omogućen nastavak imunizacije zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u javnim zdravstvenim ustanovama u KS-u. Vakcine su također odmah distribuirane u sve javno-zdravstvene ustanove proporcionalno iskazanim potrebama.

Ukupan broj otpisa/rastura vakcina iz ovog kontingenta je devet, uzimajući u obzir da se radi o višedoznim vakcinama (šest doza u flakonu).

Ova druga faza vakcinacije je završena 4. aprila 2021. godine u kojoj je vakcinisano 1.587 zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika. Nakon ove faze, imunizacija je prema do sada iskazanim potrebama završena u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i Stomatološkom fakultetu sa klinikama UNSA.

Zavod za javno zdravstvo KS je 5. aprila 2021. godine zaprimio 3.590 AstraZeneca vakcina iz drugog kontingenta COVAX mehanizma.

Stoga, od 06. aprila 2021. godine započela je treća faza vakcinacije. U toku ove faze, pored nastavka vakcinisanja u javnim zdravstvenim ustanovama, započelo je vakcinisanje zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika u privatnim zdravstvenim ustanovama, a prema iskazanim potrebama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh