BiH

APH: Preispitati i promijeniti Odluku Vlade FBiH o provođenju mjera neposredne kontrole cijena pojedinih namirnica

Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) ovim putem želi upozoriti na moguće nesagledive posljedice koje bi izazvalo provođenje Odluke Vlade FBiH o provođenju mjera neposredne kontrole cijena pojedinih namirnica, usvojenu na 261. sjednici Vlade, održanoj 1. travnja/aprila 2021

Kupovina - Ilustracija/Nezavisne.com

Utvrđeni maksimum visine marže od 8 posto na nabavnu cijenu u maloprodaji, odnosno 6 posto u veleprodaji, nije dovoljan čak ni za pokrivanje troškova transporta, a da se ne govori o drugim troškovima trgovačkih poduzeća.

S tim u vezi, vodeća trgovačka poduzeća iz tri županije/kantona s područja Hercegovine traže poništenje ove odluke.

Ne treba izgubiti iz vida da trgovci već godinu dana trpe ogromne gubitke i pri tome izmiruju sve propisane obveze prema državi bez bilo kakvih refundacija. Odluka o ograničenju marži dodatno bi pogoršala ionako nepovoljan položaj trgovačkih poduzeća, koja posluju s iznimno niskom maržom u usporedbi sa maržama u regiji i šire, a marže nisu mijenjane cijelo vrijeme trajanja pandemije.

Poduzeća na koja se ova odluka odnosi u kontinuitetu bilježe pad prihoda, a ujedno imaju konstantno povećanje troškova zbog angažmana zamjenskih radnika uslijed velikog broja oboljelih ili onih u izolaciji, a svima se uredno plaćaju doprinosi.
Treba imati na umu da ova privredna oblast zapošljava najviše radnika u našoj zemlji, a od pojave pandemije kontinuirano trpi najveće gubitke, što zbog smanjenja potrošnje, što zbog različitih epidemioloških mjera koje donose stožeri/štabova na svim nivoima.
Odluka Vlade FBiH su protivne osnovnim postulatima tržišnog poslovanja, te ukoliko ne dođe do njezine izmjene, uslijedit će, zbog neodrživog modela poslovanja, neželjeno zatvaranje prodajnih objekata i otpuštanje radnika.
Upozoravamo da kao posljedica ove odluke nisu isključene ni nestašice osnovnih proizvoda na policama trgovina. Također, ova odluka može ugroziti i domaću proizvodnju prehrambenih proizvoda za stanovništvo.
Kao očekivana pojava zbog ovakve odluke Vlade FBiH, moguće je masovno preseljenje poduzeća iz Federacije BiH u entitet Republika Srpska, gdje ovakve odluke nisu prihvatljive i one se ne razmatraju kao opcija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh