BiH

Putinovo pismo Predsjedništvu BiH – Hoće li Bosna biti žrtva sukoba Rusije i EU?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo pismo predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, posredstvom Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

No image - Haber.ba


Rusija i EU (Foto: Haber.ba)

Predsjednik Ruske Federacije u pismu informiše o nedavnim konsultacijama održanim sa EU i zemljama koje nisu članice EU, a koje koriste ruski plin.

Predsjednik Putin u pismu navodi i odluku ruske strane da promijeni režim isporuke plina Ukrajini, nakon 1. juna 2014. godine. Prema ovoj odluci, ruska strana će Ukrajini isporučivati samo plin koji unaprijed naplati od ukrajinske strane.

Nakon obavljenih konsultacija, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je pismo proslijedilo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima, radi preduzimanja neophodnih daljih aktivnosti i mjera, u skladu s njihovim nadležnostima u ovoj oblasti.

Ovakva odluka nije iznenadila stručnjake koji prate događaje u vezi ukrajinske krize i najava pojačanih sankcija Rusiji od strane EU i SAD. Međutim, čini se da premijer Putin kreće u kontramjere te se obistinjuju njegove prijetnje od prije nekoliko tjedana.

Naime, Rusija želi pokazati Europi da i ona ima “konja za utrku” i to upravo preko prirodnih resursa kojima ta zemlja obiluje. Pojačani režim isporuke plina iz Rusije mogao bi značiti veliki problem za zemlje na potezu od Austrije do Bosne i Hercegovine, odnosno, u prijevodu to bi značilo da Rusija uvodi sankcije EU. Sličan scenarij smo svjedočili prije nekoliko godina kada je zbog obustave isporuke plina nekoliko ljudi u BiH umrlo od smrzavanja.

Hoće li BiH biti koletaralna žrtva međusobnih prepucavanja Zapada i Rusije tek ćemo vidjeti. Činjenica je da su se zemlje u širem okruženju, za scenarij koji podrazumijeva obustavu plina od strane Rusije, pripremile na način da su izgradili velike plinske spremnike.

Nažalost, u BiH to nije napravljeno te bi nakon katastrofalnih poplava mogli svjedočiti i nestašicu plina. Srećom, nije zima. 

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh