BiH

Agencija za lijekove BiH izdala dozvolu za upotrebu vakcina AstraZenece

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je dozvolu za korištenje vakcina AstraZenece koje su u BiH stigle putem COVAX mehanizma, rekao je direktor te agencije Aleksandar Zolak.

AstraZeneca - vijesti

Zolak je istakao da vakcine AstraZenece mogu koristiti svi kojima su isporučene.

On je naveo da je Agencija za lijekove izdala pozitivan nalaz kompaniji koja je tražila tu dozvolu, a da je ona bila dužna da obavijesti sve kojima su te vakcine isporučene. prenosi “Klix“.

Pozitivan nalaz kontrole uslov je da bi se mogla vršiti imunizacija stanovništva, a nalazi su trebali biti dostavljeni nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo 25. marta stiglo je 26.400 doza vakcina kompanije “Astra Zeneka”.

Pored AstraZenece, u BiH je odobrena upotreba Sputnika, Pfizera i Covishielda (AstraZeneca). Na odobrenje čeka kineska vakcina koju je donirala Turska.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh