BiH

Loše vijesti za penzionere u FBiH: Najvjerovatnije neće biti povećanja penzija

I prošle godine penzioneri ostali kratkih rukava

Penzioner - Ilustracija/Avaz.ba

Federalni premijer Fadil Novalić nedavno je na sastanku s predsjednicima Saveza penzionera kazao da je ta populacija prioritet Vladi FBiH. No iako su na papiru prioritet, čini se da od usklađivanja, odnosno povećanja penzija ove godine neće biti ništa.

“Jesmo prioritet, ali je trenutno prazna kesa”, kaže za Klix.ba Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vlada FBiH je upriličila sastanak s predstavnicima Saveza penzionera, a tema je bila redovno godišnje usklađivanje penzija i materijalni položaj penzionera u okolnostima kakve jesu.

“Što se tiče povećanja, Savez penzionera je upoznat o tome da se vrši na osnovu dva faktora. Prvi je realna stopa rasta BDP-a u prethodnoj godini i rast cijene troškova života. I to se vrši 15. aprila s primjenom od 1. januara svake godine. S obzirom na koronavirus, statistički zavod je dao podatke gdje je rekao da je 2020. godine rast BDP dosta ispod planiranog, dakle negativan je. A rast troškova života je prema njihovom tu negdje, ali mi znamo da su sve životne namirnice poskupjele”, govori Mehić.

On ističe da po toj logici ispada da bi se penzije trebale smanjiti jer nema elemenata za usklađivanje.

“Međutim Zakon kaže da je Vlada FBiH garant isplate penzija na dostignutom nivou u svakom mjesecu do 5. za prethodni mjesec. Dakle, nije važno koliki je rast BDP-a, nema govora o smanjenju penzija. No objektivno mi shvatamo da nam ne idu u prilog dva faktora koja su negativna i po toj logici ne možemo očekivati redovno usklađivanje penzija”, nagovještava naš sagovornik.

Vlada je na sastanku iznijela svoje probleme, a prednjači pandemija koja je donijela ukidanje radnih mjesta, smanjenje poslova itd, kao i nabavka lijekova i medicinske opreme te pokušaji nabavke vakcina…

No sa sastanka je plasirana tvrdnja da je 482.000 penzionera u FBiH prioritet za ovaj saziv vlade.

“Mi od te tvrdnje nemamo puno koristi. Zato smo rekli da ćemo pomno pratiti situaciju i želim da opet sjednemo sredinom maja kad ćemo vidjeti dokle se stiglo, ima li pomaka i osnova za bilo kakvo povećanje (usklađivanje) penzija za ovu godinu”, kaže Mehić.

Ističe i da su i prošle godine penzioneri ostali kratkih rukava.

“Zbog korona-zakona, iako su bili stvoreni uslovi za vanredno i redovno usklađivanje, vanredno se nije nikada desilo, a redovno sa zakašnjenjem od četiri mjeseca”, dodaje.

Za kraj kaže da su penzioneri optimisti i očekuju da će se naći sluha i razumijevanja.

“Svjedoci smo velikog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i velike potražnje lijekova, a to je ono gdje penzioneri najvećim dijelom troše penzije. Penzioneri su posebno izloženi troškovima tokom pandemije koronavirusa. Dakle, za 15. april nemamo obećanje, ali nadajmo se maju”, zaključio je Redžo Mehić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh