BiH

Sejo Sekson: Tragično je da tražimo zaštitu Inzka ali drugog izbora nemamo!

Više od 200 autora, ujedno i članova „Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca“ (AMUS), potpisalo je peticiju kojom se traži hitan upis organa upravljanja ovog Udruženja u Registar udruženja Ministarstva pravde BiH.

Sejo Sekson - hayat

Više od 200 autora, ujedno i članova „Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca“ (AMUS), potpisalo je peticiju kojom se traži hitan upis organa upravljanja ovog Udruženja u Registar udruženja Ministarstva pravde BiH.

„Dobro je da su svi ti ljudi u ovoj političkoj močvari dali svoj glas i dali svoje mišljenje o tome da treba podržati ovu Upravu AMUS-a i da je treba što prije upisati u Registar udruženja, što već mjesecima, odnosno više od godinu i po odbija učiniti ministar Grubeša, čineći nasilje, ne samo nad ovom organizacijom, nego čineći pravno nasilje i nad mnogim sličnim organizacijama u Bosni i Hercegovini, čime se jasno i otvoreno potkopava identitet ove zemlje, ali i egzistencija više od hiljadu autora koji ostvaruju svoja jedina sredstva i svoju životnu egzistenciju preko ovog Udruženja.“-rekao je Davor Sučić.

Pomoć u rješavanju pitanja upisa organa upravljanja AMUS-a u Registar udruženja Ministarstva pravde BiH nedavno je zatrežena i od Ureda visokog predstavnika u BiH te samog Valentina Inzka.

„Zaista je tragično da danas moramo tražiti svoju zaštitu od Ureda visokog predstavnika jer, zahvaljujući ovoj peticiji velikih autora Bosne i Hercegovine, problem AMUS-a i pravnog nasilja nad AMUS-om, koje se sistematski sprovodi više godina, proširio se i na ostala udruženja. Tako danas ni akademici nemaju mogućnost da se upišu iako imaju ustavnu presudu. Udruženje filmskih radnika već dugo ima presudu koja nikako da dobije svoj zakonski epilog. Zbog svega, opravdano sumnjamo u institucije ove zemlje bez obzira na to što je AMUS istim tim institucijama do sada platio više od 6,5 miliona maraka na ime poreza.“-izjavio je Sučić.

Davor Sučić pozvao je na jedinstvo svih autora, napominjući da je jedino AMUS mjesto gdje se problemi mogu riješiti i da jedino AMUS može zaštititi njihove interese. Sve druge opcije bit će „valjanje kroz političko blato“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh