BiH

Predsjedavajući Tegeltija razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas telefonom sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID 19.

Zoran Tegeltija - Fena

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima koje Savjet ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u saradnji sa vladama entiteta i Brčko Distrikta, preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informisao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent vakcina iz programa COVAX.

Tokom telefonskog razgovora, predsjednica Evropske komisije obavijestila je predsjedavajućeg Savjeta ministara da će u drugoj polovini aprila tekuće godine zemljama Zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 vakcina Pfizer, donacije Evropske unije, te da će te vakcine biti potpuno besplatne. Raspodjela kontingenta od 650.000 vakcina biće dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije vakcina, kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.

Tokom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Evropske komisije, sagovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Evropskoj uniji, a predsjedavajući Tegeltija je ovom prilikom izrazio zahvalnost predsjednici EK Fon der Lajen na vijestima o donaciji vakcina, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh