BiH

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Brčkom uvedene nove mjere

Proljetni odmor za učenike osnovnih i srednjih škola na području Brčkog pomjera se na period od 29. marta do 2. aprila. Sve navedene naredbe stupaju na snagu od 29. marta 2021. godine

Brčko - Manager.ba

Zbog drastičnog povećanja broja zaraženih osoba koronavirusom na prostoru Brčko distrikta BiH, te generalnog pogoršanja epidemiološke situacije, zapovjednik Štaba za zaštitu i spašavanje Distrikta Esed Kadrić na telefonskoj sjednici održanoj u petak, a na osnovu prijedloga Kriznog štaba u zdravstvu donio je naredbu zabrane kretanja osobama na području Brčkog u narednih 15 dana u periodu od 22 do 5 sati.

Tokom trajanja zabrane kretanja dozvoljava se rad dežurnih apoteka i benzinskih pumpi samo u dijelu koji se bavi točenjem goriva, a navedena zabrana ne odnosi se na zaposlene koji vrše službene dužnosti ili su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti u vezi s proglašenjem stanja prirodne nesreće zbog koronavirusa, kao i zaposleni u pravnim licima u kojima se zbog kontinuiteta proizvodnje rad odvija u smjenama, saopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Nalaže se obavezno nošenje zaštitne maske u grupi dvije ili više osoba na otvorenom prostoru i da održavaju fizičku distancu od dva metra.

Svim ugostiteljskim objektima na području Brčkog u narednih sedam dana ograničava se obavljanje djelatnosti do 20 sati, a dozvoljeno je da za jednim stolom sjede maksimalno četiri osobe.

Zadužuje se Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Distrikta u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprječavanja širenja zaraze covida-19, te ako se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu, da istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

Novim mjerama također se ograničava rad sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škole sporta, rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru u narednih sedam dana do 20 sati.

Preporuke navedenog Štaba, koje su vrijedile ranije u vezi s postupanjem i mjerama za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa, a koje su još uvijek u primjeni, objavljene su na službenoj stranici Vlade Brčko distrikta BiH kako bi ih oni na koje se odnose mogli adekvatno primjenjivati. prenosi 2Fokus“.

Proljetni odmor za učenike osnovnih i srednjih škola na području Brčkog pomjera se na period od 29. marta do 2. aprila. Sve navedene naredbe stupaju na snagu od 29. marta 2021. godine.

“Velik je pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu i broj novozaraženih covidom-19 u Brčkom, zato smo uveli restriktivnije mjere koje važe za narednih sedam dana, a dalje ćemo pratiti situaciju i donositi naredbe. Namjera je bila da ne zabranjujemo rad privrednim subjektima. Teška je situacija i mi u Kriznom štabu vagamo šta je najispravnije uraditi. Procjena javnog zdravstva je da sada idemo s ovakvim mjerama i da nećemo zakasniti, a ako bude trebalo da zatvorimo sve ako se situacija ne bude popravljala”, kazao je Kadrić, stoji u priopćenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh