BiH

U BiH stigle prve vakcine BioNTech/Pfizera iz COVAX mehanizma

Dopremljeno je 23.400 od ukupno 1,2 miliona doza anticovid vakcina koje je BiH uplatila

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su dopremljene vakcine BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, javlja Anadolu Agency (AA).

U spomenutom kontingentu nalazi se 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ovo je prva isporuka za BiH putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ove vakcine biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu.

“Ovo će cjepivo biti proslijeđeno entitetima, odnosno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. Mi smo već pripremili i dostavili dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku”, rekla je Gudeljević, dodajući bi večeras trebalo stići i 26.400 doza vakcina AstraZenece.

“Iskreno se nadam da će u narednom razdoblju ostatak vakcina stići u redovnim intervalima i količinama koje će zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine”, rekla je Gudeljević te dodala:

“Želim da svima nama poželim puno snage i strpljenja kako bi izdržali ovaj izazov i ovu pošast koja nas je snašla. Nadamo se da će vakcine koje su stigle pomoći u toj borbi i da ćemo ugledati ljepše dane.”

Izrazila je očekivanje da će BiH u narednom mjesecu dobiti nešto veću količinu vakcina od ove koja je danas stigla.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH ambasador Johann Sattler istakao je da je ova isporuka vakcina ključna za početak procesa oporavka.

“Ovo je prva od niza isporuka koje će doći u okviru mehanizma COVAX za koja je sredstva u cjelosti osigurala BiH, odnosno domaće vlasti, unatoč određenim globalnim zastojima zbog nestašice. BiH je druga zemlja na Zapadnom Balkanu koja, evo, dobija isporuke vakcina u okviru mehanizma COVAX. Svakako da je riječ o itekako važnom i dobrom danu za BiH. Moja druga poruka je da mehanizma COVAX ne bi uopšte bilo bez donacija cijelog niza donatora, prije svega, Evropske komisije i zemlja članica Evropske unije poput Njemačke i drugih koji su zajednički osigurali 2,2 milijarde eura. Moja treća poruka je da ova pandemija uzima danak i na građane i na ovu zemlju. Dolazak ovih vakcina predstavlja tračak nade i ključan je za početak procesa oporavka”, kazao je Sattler.

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovin Ingrid Macdonald rekla je da je vrlo važno da je BiH dobila vakcine putem mehanizma COVAX.

“Upućujemo najiskrenije čestitke Ministarstvu civilnih poslova, jer znam da su to ljudi koji su neumorno radili da danas imamo ovu isporuku vakcina. BiH se priključila mehanizmu COVAX kao jedna od zemalja koja je sama platila svoje učešće i isporuku vakcina”, kazala je Macdonald.

Bosna i Hercegovina je putem mehanizma COVAX naručila 1,2 miliona doza vakcina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh