BiH

Kina dnevno proizvede do pet miliona vakcina protiv koronavirusa

Kina dnevno proizvede do pet miliona doza vakcina protiv koronavirusa, čime je proizvodnja od 1. februara, kada je iznosila oko 1,5 miliona doza, više nego utrostručena.

Vakcinacija - Ilustracija

U izvještaju novinske agencije Xinhua navodi se da su kineski proizvođači do sada na domaće tržište isporučili više od 100 miliona doza vakcina, a do ponedeljka je iskorišteno oko 80,46 miliona doza.

U analizi Reutersa izračunato je da je 21. i 22. marta upotrijebljeno 2,8 miliona doza i da se vakcinacija ubrzava, što je potvrdio zamjenik direktora kineskog Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Feng Zijian i najavio da se od aprila očekuje znatno ubrzanje vakcinacije.

Kineske vlasti planiraju da se do sredine godine vakciniše 40 posto od 1,4 milijarde Kineza.

Kina je među prvim državama počela raditi na razvoju vakcine protiv koronavirusa i dosad ih je izvezla milione, međutim, proces vakcinacije je znatno usporen u poređenju s Izraelom i SAD-om.

Proizvođač vakcina Sinovac Biotech je u ponedjeljak objavio da je osigurao 160 miliona doza svoje vakcine za 18 zemalja i regija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh