BiH

Broj mrtvih u BiH premašio 6.000, stopa smrtnosti iznosi čak 3,8 posto!

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 6.005 osoba, što prema ovosedmičnim analizama američkog univerziteta John Hopkins u slučaju BiH, koja nema više od 3.5 miliona stanovnika, znači stopu smrtnosti od 3.8 posto

Zaraza koronavirusom u Bosni i Hercegovini ne jenjava, ali u nekim dijelovima zemlje postoje naznake postupnog usporavanja širenja epidemije pa se zdravstveni stručnjaci oprezno nadaju kako će mjere ograničenja koje su na snazi uskoro dati vidljive rezultate.

Nakon testiranja nešto više od 5.200 uzoraka u protekla 24 sata zaraza je potvrđena kod 1.719 osoba, a 67 ranije zaraženih od ponedjeljka je umrlo. Broj umrlih s dijagnozom covida-19 sada je veći od šest hiljada.

Iako Sarajevo i dalje prednjači po dnevnom broju novozaraženih, prvi put je u trećem valu epidemije u utorak on bio manji od broja oporavljenih pa zdravstveni stručnjaci oprezno sugeriraju kako bi to mogla biti naznaka postupnog smirivanja epidemiološke situacije.

“Novozaraženih 496, broj oporavljenih 543. Nadamo se da će nastaviti”, poručio je direktor sarajevske hitne pomoći Adem Zalihić, prenosi Hina.

NA SNAZI STROGE MJERE
U Sarajevu, kao i u još četiri od pet kantona u Federaciji BiH, od proteklog su vikenda na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata te noćni policijski sat, a slična ograničenja od ponedjeljka su na snazi i u Republici Srpskoj.

Prema konsolidiranim podacima koje je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, trenutno je u toj zemlji aktivno nešto više od 23 hiljade slučajeva zaraze, a od izbijanja epidemije prije godinu dana zaraza koronavirusom je potvrđena kod nešto više od 154 hiljade osoba.

Od posljedica zaraze koronavirusom umrlo je 6.005 osoba, što prema ovosedmičnim analizama američkog univerziteta John Hopkins u slučaju BiH, koja nema više od 3.5 miliona stanovnika, znači stopu smrtnosti od 3.8 posto.

Hrvatska, na primjer, prema ovim pokazateljima sada ima stopu smrtnosti od 2.2 posto povezanu s dijagnozom covid-19. prenosi “Fokus“.

Na vrhu ljestvice koja pokazuje udio smrtnih slučajeva diljem svijeta je Meksiko sa stopom od devet posto, a na dnu su Singapur, Burundi, Katar i Mongolija, koji bilježe smrtnost manju od 0.2 posto.

Kaznena prijava protiv države zbog izostanka cjepiva

Zbog razmjerno velikog broja smrtnih slučajeva u BiH umirovljeni sarajevski liječnik-epidemiolog Bakir Nakaš podnio je kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv visokih dužnosnika države i Federacije BiH, a posebice zbog činjenice da do sada nisu poduzeli mjere kako bi se nabavilo cjepivo protiv koronavirusa.

“To ima za posljedicu nekontrolirano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu osiguranicima zdravstvenog osiguranja i kolaps zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini”, stoji u prijavi koju je Nakaš podnio protiv predsjedatelja Vijeća ministara BiH Zorana Tegletije, ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića i ministra zdravstva Vjekoslava Mandića.

Nakaš tvrdi kako je jasno da su ministrica civilnih poslova BiH i ministar zdravstva Federacije BiH osobno odgovorni za stanje u zdravstvu, a to svakako znači i za nabavku cjepiva.

“Sasvim je izvjesno da postoji njihova lična odgovornost”, kazao je Nakaš, koji je prije penzionisanja bio direktor sarajevske Opće bolnice.

Prve 23 hiljade doza vakcina čiji je proizvođač Pfizer u BiH bi trebale biti dopremljene tek ove sedmicea, ali nema potvrde kako će se realizirati najava federalnog premijera Novalića da će stići i prvih 100 hiljade doza ruskog cjepiva.

Sputnik V u većim količinama nabavile su pak vlasti RS-a, gdje je počelo vakcinisanje osoba starijih od 65 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh