BiH

“Ako ne bude reagirala Vlada ili Krizni štab, cijela FBiH će biti u problemu”

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo primili su k znanju informaciju Vlade Kantona Sarajevo o epidemiološkoj situaciji u vezi sa pandemijom Corona virusa u Kantonu Sarajevo.

Haris Vranić - Faktor

U uvodnom izlaganju ministar zdravstva prof. dr Haris Vranić istakao je kako epidemiološki podaci s kojima raspolažemo već sedam dana, evidentno ukazuju da smo ušli u Pik trećeg talasa virusa korona, koji, je po njegovim riječima u blagom padu.

„Nikada broj testiranih nje bio ispod 1.200, što znači da je reprezentativni uzorak u odnosu na druge dana počevši od 16. marta kada smo imali najveći broj zaraženih 822, pa se on smanjivao, te je jučer iznosio 568“, pojasnio je ministar.

Problem je, popunjenost bolnica i manji broj izliječenih, ali je jedina sreća što je malo ljudi na respiratorima, a i smanjuje se broj umrlih u KS. Naglasio je da ono što se prvo počelo dešavati u Kantonu Sarajevo sada se odražava na ostatak Federacije BiH te da je u razgovoru sa premijerom Fadilom Novalićem i ostalim ministrima i premijerima, ukazao na taj problem.

“Ako ne bude reagirala Federalna vlada ili Krizni štab FBiH, odnosno ako ne daju neke upute, cijela Federacija će biti u problemu. Sumnjam da ćemo uspjeti zaustaviti rast. Sreća je da je RS uvela strožije mjere nego što smo mi uveli, oni su sada zatvoreni”, dodao je ministar Vranić.

Lock down, koji je sada donesen na 14 dana, po riječima ministra, može biti i produžen na mjesec. Vrlo je važno da dođe dovoljan broj vakcina i da se svi zdravstveni radnici vakcinišu kako bi mogli sigurnije raditi. Ministarstvo i Vlada KS su učinili sve da osiguraju dodatni medicinski kadar, prostore, otvore „drive in“ punktove, call centre…

Naveo je kako su važni zdravstveni radnici, koji već 14 mjeseci rade bez prestanka. Ovaj virus je mutirao i dolazi novi austrijski i ako država pod hitno ne učini nešto po ulasku osoba u našu državu imat ćemo i četvrti val.

„Veliki je teret na zdravstvenim radnicima, ali bez nabavke vakcina imat ćemo nažalost i dalje veliki broj umrlih. Transmisija novog soja virusa je brža i klinička slika se brže usložnjava. Situacija je ozbiljna, te apelujem na sve da se pridržavaju mjera, jer samo tako možemo imati manji broj zaraženih“, poručio je ministar, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh