BiH

22.03. Svijetski dan voda

Akcija u povodu Svjetskog dana voda, pod nazivom “Rijeke Bosne i Hercegovine”, upriličena je najprije u Eko centru Blagaj, zatim pored izvora rijeke Bune u Blagaju, gdje su aktivisti pokazali da je voda još uvijek za piće, te potom na lokalitetu Bunskih kanala, na ušću rijeke Bune u Neretvu.

Svijetski dan voda - Twitter

Predstavnici nevladinih organizacija istakli su kako se u BiH investitori koji se zalažu za izgradnju mini hidroelektrana često pozivaju na iskustva iz Zapadne Evrope, na primjer Austrije, gdje je – kako se tvrdi – napravljen veliki broj tih objekata.

Svijetski dan voda – Anadolija

Predsjednik Ekološke udruge „Majski cvijet“ Oliver Arapović izjavio je da eventualnom izgradnjom dvije mini hidroelektrane na ušću rijeke Bune u Neretvu, protiv čega se aktivisti godinama bore, došlo bi do uništenja biljnog i životinjskog svijeta, a nastale bi i poplave zbog porasta vodostaja na Bunskim kanalima – spomeniku prirode. Oliver Arapović također ističe da je samo u HN kantonu planirano izdavanje 60 koncesija za izgradnju mini hidroelektrana, a 15 ih je već napravljeno u zadnjih 20-ak godina.

Aktivisti navode svjetske statistike, prema kojima je 71 posto vode na planeti, zbog čovjekovog negativnog djelovanja, samo je 0,30 posto pitke vode, a svaki dan u svijetu oko 4000 djece umire jer nemaju pristup pitkoj vodi.

Svijetski dan voda – Anadolija

U BiH je katastrofalan odnos prema rijekama, pa Adnan Đuliman predsjednik Eko centra Blagaj kao primjer navodi obale Neretve ili Bosne gdje se može vidjeti na milione plastičnih kesa.

Prema informacijama kojima raspolažu nevladine organizacije, analize vode na širem prostoru Mostara, gdje se stanovništvo masovno bavi poljoprivredom su nepovoljne rekao je Adnan Đuliman:

Da bi se voda adekvatno štitila od onečišćenja, potrebno je upravljati kvalitetom voda, odnosno nadzirati zagađenje voda i istraživati, planirati i otklanjati uzročnike zgađenje voda.

Zaštita voda ostvaruje se nadzorom nad stanjem kvalitetom voda i izvorima zagađenja, sprječavanjem, ograničavanjem, zabranjivanjem radnji i ponašanja koja mogu utjecati na zagađenje voda i stanje okoliša u cjelini, građenjem i upravljanjem građevinama odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, te drugim djelovanjima usmjerenimna očuvanje i poboljšavanje kvaliteta i namjenske uporebljivosti voda.
Aktivisti su danas objavili i kako pokreću inicijativu da Grad Mostar zabrani upotreba kesa, jer postoje svi zakonski preduslovi za kažnjavanje nepoštivanja jedne takve odluke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh