BiH

Dodik: RS se zatvara u narednih sedam dana, izuzeti privreda i vrtići

Ako budemo uspješni u tome, to ćemo vratiti na prethodno stanje, ako ne produžićemo, rekao Dodik

Milorad Dodik - PR / Haber.ba

predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je epidemiološku sitaciju u Republici Srpskoj potrebno shvatiti na svim nivoima vlasti i da se poštuju sve mjere koje je donio Štab za vanredne situacije RS jer se samo tako može prekinuti ekspanzija širenja zaraze koronavirusom.

– Sami tim načinom možemo pokušati prekinuti ekspanziju širenja zaraze koja ugrožava živote, zaštititi zadravlje i spriječiti pritsak na zdravstveni sektor – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci. prenosi “Avaz“.

Naveo je da će mjere zatvaranja u RS biti na snazi u narednih sedam dana, ali da privredu i vrtiće nećemo zatvarati. Odluka stupa na snagu od sutra.

On je podsjetio da se medicinski radnici već godinu suočavaju sa ovim problemom i da su zamoreni, a da širenje epidemije predstavlja ozbiljan problem.

– Moj apel je da se poštuju mjere i da sa poštivanjem mjera pokušamo da vidimo šta će biti za sedam dana. Ako budemo uspješni u tome, to ćemo vratiti na prethodno stanje, ako ne produžićemo – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a nakon sastanka sa odbornicima banjalučke skupštinske većine.

Iz Štaba su pojasnili da će biti zabranjen rad trgovačkih centara. Ugostiteljski objekti, frizerski saloni i bazeni se zatvaraju.

Ministrica obrazovanja RS Natalija Trivić kazala je da će nastava biti održana online u narednih sedam dana. To se odnosi i na fakultete dok predškolske ustanove nastavaljaju s radom.

– Zatvaraju se ustanove kulture – rekla je Trivić te je apelirala na građane da budu savjesni.

Ministrica trgovine Suzana Gašić rekla je da hoteli mogu da rade i mogu pružati usluge hrane i pića do 22 sata, ali samo za svoje goste.

Navela je da je ugostiteljima dozvoljena dostava hrane od 6 do 21 sat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh