BiH

Sve je isto, samo što ne puca: Kakav novi Bergamo, Sarajevo podsjeća na sebe iz 1995…

Ako je nekome još trebao dokaz o nefunkcionalnosti Bosne i Hercegovine, onda ga lako ovih dana može naći u epidemiološkoj situaciji u zemlji. Čak bi se moglo reći kako je BiH kroz prvu godinu pandemije dobro i prošla, imajući u vidu neučinkovitost institucija i ispreplitanja nadležnosti brojnih razina vlasti.

No, protekla dva tjedna brojevi zaraženih i umrlih od posljedica COVID-19 su eksplodirali i sve upućuje na to kako je BiH u trećem valu pandemije.

Do naglog pogoršanja situacije došlo je nakon relativno mirne zime tijekom koje je, unatoč liberalnim mjerama, broj zaraženih bio niži u odnosu na ostatak Europe. Zašto je epidemiološka situacija u BiH mirovala, nitko ne može sa sigurnošću reći. Jedni su to objašnjavali pridržavanjem epidemioloških mjera, drugi nepouzdanom statistikom, a treći pak nedovoljnim brojem testiranja.

U međuvremenu se ništa od toga nije promijenilo, a bilježi se eksponencijalni rast broja oboljelih. Stoga su vjerojatno u pravu oni koji kažu da BiH trenutačno plaća danak potpunoj otvorenosti svojih granica, zimskoj turističkoj sezoni i opuštanju stanovništva. Ono što BiH razlikuje od drugih zemalja koje su se suočavale s naglim rastom broja oboljelih je potpuno nesnalaženje države,piše Večernji.

Na razini BiH se ne može donijeti ni jedna ozbiljna mjera jer niti ima ustavnih ovlasti niti političkog dogovora o tomu. Entiteti vode svoje zasebne zdravstvene politike, bez bilo kakve sinkronizacije i zajedničkih dogovora u odgovoru na pandemiju koronavirusa.

U nedostatku ideja i sposobnosti, pojedini lokalni dužnosnici strategiju temelje i na širenju straha. Zoran primjer je premijer Sarajevske županije Edin Forto koji je upozorio kako je Sarajevo danas “novi Bergamo”, a potom nastavio politikantska prepucavanja s entitetskom Vladom.

Nesposobnost se demonstrira i u nabavi cjepiva, gdje je BiH još na početku. Izuzev 40.000 doza cjepiva Sputnjik V, koje je komercijalno nabavila Republika Srpska, BiH se još uvijek oslanja isključivo na simbolične donacije prijateljskih zemalja.

Dakle, sve je kao 1995. godine, samo što ne puca. Država ne funkcionira, broje se mrtvi, a živi se nadaju humanitarnoj pomoći, ovoga puta u cjepivu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh