BiH

Iz NATO-a o porukama Ambasade Rusije u BiH: Prijetnje su neprihvatljive

Svaka država ima suvereno pravo da bira svoj vlastiti sigurnosni aranžman, kazali su za “Avaz” iz sjedišta NATO-a u Briselu, a odgovarajući na upozorenje Ambasade Rusije u BiH da će Rusija morati reagovati u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a.

Otvorene prijetnje
– Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om – bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice Alijanse – ovisi o svakom pojedinačnom podnosiocu zahtjeva i 30 saveznika. Niti jedna treća strana nema pravo intervenisati ili staviti veto na takav postupak. Sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive – kazala nam je glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku (Lungescu).

Dodala je da je vrijeme sfera utjecaja prošlost.

Dugogodišnja saradnja
– NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu saradnju. Saradnja s NATO-om ne prejudicira bilo koje potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. U potpunosti poštujemo suverenitet i neovisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos Bosne i Hercegovine našoj euroatlantskoj sigurnosti – zaključila je Lungesku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh