BiH

ZZJZ: U FBiH se nastavlja vakcinacija AstraZenecom

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopćeno je da se nastavlja vakcinacija protiv koronavirusa vakcinom kompanije AstraZeneca.

AstraZeneca - vijesti

Nakon što su u Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) ranije danas utvrdili da su koristi od ove vakcine višestruko veće od rizika od rijetkih nuspojava donesena je odluka o nastavku procesa vakcinacije.

U FBiH do sada nije prijavljena nijedna veća neželjena reakcija na AstraZenecinu vakcinu, navode iz Zavoda.

Pandemija Covid-19 je globalna kriza s razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Vakcine protiv Covida-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih grupa, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Podsjećamo, revizija regulatornog tijela za lijekove Evropke unije zaključila je da je vakcina Oxford-AstraZeneca Covid-19 “sigurna i djelotvorna”, a njene koristi premašuju rizike.

Evropska agencija za lijekove (EMA) provela je svoju reviziju nakon što je 13 država EU suspendiralo upotrebu vakcine zbog straha od povezanosti s krvnim ugrušcima.

EMA je utvrdila da vakcina “nije povezana” s većim rizikom od ugrušaka, objavljeno je ranije danas.

Vakcine su donacija Srbije i njima se vakcinišu zdravstveni radnici, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh