BiH

Sastanak delegacija HDZ-a, SDA i SNSD-a: Volja za rad postoji, prioriteti jasni

Radne grupe HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, danas su u Domu HDZ-a u Mostaru razgovarale o 14 ključnih uvjeta Evopske unije, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za kandidatski status. Učesnici su izrazili zadovoljstvo zbog, kako su kazali, proaktivnog učešća svih, ali i zbog spremnosti da se radi s ciljem približavanja Evropskoj uniji. Predstavnici stranaka danas su bili fokusirani na izvršenje prioriteta, a konstatovano je i kako je riječ o devet velikih priroriteta, uz konstataciju da je šest već ranije ispunjeno.

Sastanak /HDZ , sNSD, HDZ - PR. Haber.ba

– Danas su u fokusu bili Zakon o javnim nabavkama, Zakon o spriječavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine i Zakon o VSTV-u. Odredili smo statuse, te dogovorili šta nam je dalje raditi. Zakon o javnim nabavkama jednoglasno je prošao na Vijeću ministara BiH, a u predstojećoj parlamentarnoj proceduri moguće su i nadogradnje. Ministarstvo pravde uradilo je Nacrt zakona o VSTV-u, nakon što su prikupili veliki broj mišljenja, među njima i mišljenje Venecijanske komisije. Dva preostala zakona trebala bi se naći pred Vijećem ministara, a kada riješimo i to moći ćemo konstatovati da smo gro posla uradili i da naše opredjeljenje ka Evropskoj uniji ima kredibilitet, izjavio je šef delegacije HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

Denis Zvizdić, šefa delegacije SDA, napomenuo je i da osim 14 prioriteta, postoje i brojni podprioriteti, te da bi ukupna realizacija navedenog značila otvaranje prvog klastera pregovora.
– Očekujem da u najkraćem roku završimo procedure i da sa kredibilnim zahtjevom zatražimo kandidatski status. Smatram da to zaslužujemo i to je naša današnja poruka. Očekujemo da nas podrže, kako bismo trajno dospjeli na tračnice koje vode ka evropskim integracijama, rekao je.

Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a konstatovala je kako je i stranka koju predstavlja otvorena, te kako postoji namjera da se primjeni konstruktivan pristup, posebno kada je riječ o rješenjima koja će poboljšati ukupni ambijent u zemlji.

– Predano ćemo raditi na svim prioritetima i podprioritetima. Važno je da sve bude funkcionalno i provodivo. Bilo je i previše pokušaja koji nas nisu odveli ka funkcionalnosti, a sve ovo vidim kao šansu za unaprijeđenje odnosa i poboljšanje ambijenta. Na tome ćemo i dalje raditi, poručila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh