BiH

Irfan Čengić: Nema logike obustavljati imunizaciju vakcinom koja je odobrena u EU, a kupovati one koje nisu

Sramotno je da izdvajamo 12 miliona KM za vakcine, a 10 miliona KM za povećanje plata i naknada

Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije, kazao je za portal “Avaza” da je Vlada FBiH počela hitno zasjedati tri mjeseca nakon što je krenula vakcinacija. Poručio je i da ruska vakcina Sputnik V nije odobrena od Evropske agencije za lijekove (EMA).

– Vlada je odlučila hitno da zasjeda tri mjeseca nakon početka procesa vakcinacije, ali bolje ikad nego nikad. Cijeli ovaj proces je dosta sakriven od Parlamenta FBiH, pa tako nemam pune informacije, osim onih iz medija – kazao je Čengić.

Potrebno je, dodaje, nabavljati vakcine odobrene u Evropskoj uniji.

– Parlament FBiH je dobio Plan vakcinacije u FBiH. Tada sam govorio da FBiH treba nabavljati vakcine odobrene u EU, od EMA. Sada vidimo nelogičnosti, da FBiH obustavlja imunizaciju AstraZeneca vakcinama zbog određenih sumnji u EU, dok EMA ne da svoje mišljenje o tim slučajevima. Podsjećam da je AstraZeneca odobrena od EMA, da Sputnik V nije odobren, a Vlada FBiH naručuje 500.000 doza. Nema logike obustavljati imunizaciju vakcinom koja je odobrena u EU, a kupovati one koje nisu.

Tražit ćemo mjere kao u EU
– Slažem se sa kolegom iz Parlamenta, gospodinom Kacilom (Mirsad, op.a.), da je ovo jedno rasulo i nemogućnost da se adekvatno reaguje, da se povuku promptni i direktni potezi – kazao je.

Predložit će da se rebalansom budžeta poveća iznos novca za nabavku vakcina.

– O mjerama koje će SDP predložiti ne mogu tačno govoriti dok se ne održi sjednica Kluba, ali ono što je izvjesno jeste da ćemo tražiti mjere kao u državama EU na teritoriji cijele FBiH. Ono što ću ja predložiti Klubu jeste da tražimo rebalans budžeta da se poveća iznos za vakcine, jer sramotno je da izdvajamo 12 miliona KM za vakcine, a 10 miliona KM za povećanje plata i naknada – objašnjava Čengić.

Uposliti zdravstveni kadar
Dodaje da će tražiti da se putem Službi za zapošljavanje na određeno vrijeme uposle novi zdravstveni radnici, ali i vozači za zdravstvene ustanove.

Podsjeća da zemlje koje imaju dobar stepen vakcinisanog stanovništva ipak imaju stroge mjere.

– Mislim da nam trebaju mjere kakve imaju u EU, pogledajte zemlje koje imaju dobar stepen vakcinisanih opet imaju stroge mjere. Znam da su građani umorni, predugo ovo traje, ali svaki spašeni život je vrijedan mjera – poručuje on.

Kazao je da se privreda može sačuvati samo donošenjem zakona za podršku privredi.

– Potpuno je pogrešno Uredbama dijeliti novac kao što je to uradila Vlada FBiH i to je neustavno – zaključuje, prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh