BiH

Sarajevo Business Forum – Davutoglu: "Donijeli smo odluku o dugoročnim investicijama u BiH"

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na marginama pete međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) sastao se sa bivšim predsjednikom Slovenije Danilom Turkom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, gdje je istaknuta potreba rješavanja visoke stope nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini.

No image - Haber.ba


Ahmet Davutoglu i Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)

Nakon sastanka zvaničnika, Davutoglu je podsjetio da je u februaru ove godine posjetio BiH nakon masovnih protesta bh. građana kako bi BiH pružio podršku.

“Tada sam se sastao sa liderima u BiH, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, čuo sam njihova mišljenja, a i masovni protesti su ubrzo utihnuli. Tada smo pokrenuli inicijativu da se u BiH investira mnogo više iz Evropske unije (EU), ali i zemalja Bliskog Istoka, jer je visoka stopa nezaposlenosti uzrok političkoj nestabilnosti zemlje”, rekao je Davutoglu.

Naglasio je da je vrlo važno da se što prije riješi problem visoke nezaposlenosti u BiH, a posebno mladih ali i da se mnogo više pažnje posveti strateškim investicijama.

“Danas su u Sarajevu boravili predstavnici 20 zemalja. Održan je i sastanak zvaničnika Turske, Katara i BiH. Razgovarali smo o dvije važne stvari, prva je podrška malim i srednjim preduzećima kako bi se riješio problem visoke nezaposlenosti mladih u BiH, i druga stvar je da smo donijeli odluku o dugoročnim strateškim investicijama u BiH”, kazao je Davutoglu.

Šef turske diplomatije je kazao kako su u saradnji sa Katarom pokrenute inicijative za pomoć razvoju ekonomije BiH kroz strateške investicije ali i kroz podršku malim i srednjim preduzećima.

“Važno je da se pokrene ekonomija, i da se ne dogode problemi poput onih u Ukrajini. Ako bi u BiH došlo do takvih problema, to bi kao i 1990-tih izazvalo tenzije u ostatku regije. Ono što Turska radi je podrška pozitivnom scenariju u BiH i na Balkanu”, podrcrtao je Davutoglu.

Tragedija rudara u Turskoj

Komentirajući tragičnu rudarsku katastrofu u rudniku mrkog uglja u Somi, šef turske diplomatije kazao je da bez obzira na politička opredjeljenja, cijeli narod Turske danas svijetu pokazao svoje jedinstvo. Istakao je da su ovo dani solidarnosti i da je cijela nacija mobilizirana.

“Još jedanput upućujem poruku sućuti porodicama naših stradalih rudara i cijeloj naciji. Doista proživljavamo jednu od najtragičnijih nesreća. Osjećamo veliku bol, tokom cijele noći smo bili u kontaktu i pratili situaciju. Neka Gospodar podari sabur porodicama koje proživljavaju bol, smiluje se stradalima, a da ne bude više stradalih”, kazao je Davutoglu.

Naglasivši da je cijela turska nacija ujedinjena i mobilizirana u ovoj tragediji, baš kao i u doba zemljotresa u Vanu, Sakaryi i drugih katastrofama, Davutoglu je kazao da cijeli nevladin i vladin sektor, kao i sve druge strukture pokazali veliku predanost zajedničkoj akciji spašavanja rudara i poduzimaju se sve potrebne mjere.

Podsjetivši da sa svih strana svijeta stižu poruke sućuti i podrške Turskoj i da su u svim diplomatskim predstavništvima otvorene knjige žalosti, Davutoglu je kazao da je i to pokazatelj da je Turska stvorila prijateljstva.

“Poruke sućuti i ponude pomoći stigle su iz SAD-a, Evropske unije, Francuske, Poljske, Katara, Irana i Izraela. Izrazili su spremnost na sve vrste pomoći. Zahvalni smo svima na savjesnim potezima”, kazao je Davutoglu i dodao da je i Turska u prošlosti uvijek bez oklijevanja pružala ruku prijateljstva svima koje su zadesile tragedije.

Uz ostale političke lidere iz regije, povodom tragične rudarske nesreće, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Turske Abdullahu Gulu.

“Iskreno me je potresla vijest o tragičnoj rudarskoj nesreći u gradu Soma, u pokrajini Manisa. Vama, predsjedniče Gul, i bratskom narodu Turske, u ime građana Bosne i Hercegovine i u lično ime, upućujem izraze najiskrenijeg saosjećanja. Molim Vas da naše riječi utjehe prenesete porodicama poginulih rudara i njihovim prijateljima. Molim Uzvišenog Boga da im u ovim teškim trenucima podari strpljenje, a povrijeđenima želim što brži i uspješniji oporavak”, navodi se u telegramu saučešća predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh