BiH

Mađarski ministar Sijarto započeo posjetu BiH, uručio donaciju PCR testova

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Sijarto doputovao je danas u posjetu Bosni i Hercegovini i tom prilikom uručio donaciju PCR testova, javlja Anadolu Agency (AA).

Peter Sijarto - Twitter

Radi se o donaciji Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske Bosni i Hercegovini, koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova proizvođača Maccura vrijednosti 163.850.976 mađarskih forinti.

Ministar Sijarto simbolično je uručio testove ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević i predstavnicima nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko distrikta.

Primopredaja je izvršena po slijetanju aviona ministra Sijarta na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Posljednji dani su BiH stavili pred do sada najveću kušnju. Broj zaraženih i oboljelih svakodnevno raste. Nemir među građanima je sve veći, bolnički kapaciteti su prepuni, medicinski radnici preumorni ali borba s virusom mora biti nastavljena istom snagom kao da smo na početku. Današnja donacija prijateljske nam Mađarske i Nacionalnog generalnog direktorata za bolnice Mađarske, a koja se sastoji od 40.032 komada PCR testova je više nego dobrodošla upravo u ovim danima kada je potrebno pojačano testiranje stanovnika BiH”, kazala je Gudeljević.

Zahvalila se na donaciji uz nadu da ćemo uskoro svi dočekati bolje dane s mnogo manje zaraženih.

Mađarski ministar je kazao da “što je zdraviji vaš susjed to je bolje za vas“.

Zato je očigledno da pomažemo na svaki način koji možemo. Imamo suosjećanje za solidarnost s BiH i ovo je najbrži način na koji bismo mogli pomoći vašim građanima“, rekao je Sijarto.

Nada se da donacija od oko 40.000 PCR testova pomoći da se malo uspori širenje koronavirusa.

Znamo da je ovo najozbiljniji izazov sada i nadam se da će ga ne samo Mađarska nego cijela regija prevazići vrlo brzo“, dodao je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske sastat će se tokom jednodnevne posjete BiH i sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh