BiH

Klub SDA: Pozivamo Okerića i NIP delegaciju da se hitno vrate u BIH i počnu raditi

U jeku pandemije, kada su brojke u Kantonu Sarajevo vrlo zabrinjavajuće, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, neustavni ministar Enver Hadžiahmetović i šef tzv. Četvorke Elmedin Konaković već danima nisu u Kantonu Sarajevo, čak ni u državi Bosni i Hercegovini, saopćeno je večeras iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

KLub SDA - Faktor

– U međuvremenu izgubljeni premijer Forto, i njegova Vlada, za katastrofalno stanje optužuju građane, privrednike, pa čak i više nivoe vlasti, sve osim samih sebe. Najavljuju hitne sjednice, koje zatim otkazuju, jer valjda nisu toliko hitne. Donose besmislene, štetne i kukavičke mjere, a predstavljaju ih kao hrabre poteze – navode u saopćenju.

Na sve navedeno, dodaje se dalje u saopćenju, Ustavni sud je proglasio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo neustavnim, te potvrdio argumentaciju Kluba SDA prilikom formiranja ove većine i njihove Vlade.

– Uprkos presudi Ustavnog suda, koja zapravo znači da Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoliša, kao i nova dva ministarstva obrazovanja više ne postoje, ministre navedenih ministarstava to ne sprječava da donose razne odluke, a u slučaju Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade da čak dijele stotine hiljada maraka budžetskih sredstava. Najdalje od svih je otišao ministar Hadžiahmetović koji se, zajedno sa stranačkim šefovima, trenutno po Turskoj lažno predstavlja kao ministar.

Pozivamo Okerića da se odmah vrati u Sarajevo, te da hitno zakaže nastavak redovne sjednice koju je prekinuo prije osam dana na prvoj tački. Pozivamo ga i da zakaže hitnu sjednicu na kojoj će se naći tačka razrješenja neustavnih ministara i rješavanje novonastale ustavne i pravne krize koju su, svojim neznanjem, “eksperti” prouzrokovali usred zdravstvene i privredne krize u Kantonu Sarajevo, te da se ova Vlada konačno počne baviti pandemijom i krizom na ispravan način – zaključuju zastupnici SDA u Skupštini KS. prenosi “Faktor“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh