BiH

Kako FBiH sada može nabavljati vakcine bez izmjene zakona? Najizglednija kupovina ruskog cjepiva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sutra bi trebao imati prve podatke ad hoc tijela koje je zaduženo za nabavku vakcina. Iako mjesecima zvaničnici govore da FBiH ne može nabaviti vakcine, čini se da ipak može. To je pokazala i Republika Srpska.

Fadil Novalić - Fena

Od jeseni, kada je u svijetu uveliko počela priča o nabavci vakcina, i kada su mnoge zemlje krenule u direktne pregovore s proizvođačima, BiH je čekala i to je već stara priča. No u međuvremenu, kada je počeo rasti i pritisak javnosti i spoznaja da od COVAX-a za sada nema ništa, FBiH je u martu 2021. godine odlučila formirati ad hoc tijelo za nabavku vakcina.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i vođa ad hoc tima Davor Pehar kazao je da će prvo krenuti u pregovore s tri proizvođača, čija su predstavništva u BiH, a to su Pfizer, Krajinalijek za vakcinu Sputnik V i Sinopharm.

“Nismo još obavili razgovore s potencijalnim dobavljačima. Ishod tih razgovora će usloviti nabavku vakcina, a radit će se takozvani ‘interventni uvoz’, jer vakcine za koronavirus nisu prošle redovan put registaracije kroz regulatornu agenciju”, kazao je.

S obzirom na to da u mjesecima iza nas nije izmijenjen nijedan zakon u vezi s nabavkom i uvozom lijekova, potpuno je jasno da se ad hoc tijelo moglo formirati i prije šest mjeseci i isto ovako krenuti u pregovore.

Već je poznato da su federalne vlasti prve kontakte s Pfizerom imale još u oktobru 2020. godine. U međuvremenu je propala i šansa za nabavku ruske vakcine, jer “ponuda koja je dostavljena nije bila dovoljna da se uzme u razmatranje”.

Što se tiče nabavke vakcina Pfizer/BioNTech, od toga neće biti ništa ukoliko FBiH ili BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH ne bude išlo u direktne pregovore, jer američka kompanija radi samo direktno s vladama, a ne preko veleprometnika.

To otvara prostor za rusku i kinesku vakcinu, jer bi ad hoc tijelo, odnosno Vlada FBiH s njima mogla pregovarati putem veleprometnika koji imaju direktan ugovor s proizvođačem, što je svakako sigurnija opcija nego da se ide u pregovore s veleprometnicima koji nemaju ugovor s fabrikama, jer se u pitanje može dovesti kvalitet proizvoda, način skladištenja i rokovi.

Prema nezvaničnim informacijama, trenutno je najizglednija opcija nabavka ruskih vakcina Sputnik V, a količina koja se spominje je 240.000 doza te kineska vakcina koja bi mogla stići do maja. S druge strane, neke veledrogerije u FBiH pregovaraju i sa AstraZenecom, ali su ti pregovori stopirani dok se ne usaglasli ad hoc tijelo.

Kako saznajemo od izvora u Vladi FBiH predsjednik ad hoc tijela Davor Pehar nevoljno je prihvatio funkciju da djeluje u pregovorima jer se navodno plaši naknadnih pritisaka i odgovornosti zbog cijene i načina nabavke.

Druga varijanta za pregovore s proizvođačima je da Vlada FBiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH, kao državne institucije, sklapa ugovore, kao što je urađeno za COVAX.

Federacija BiH je do sada dobila donaciju Srbije u količini od 5.000 doza vakcina, a očekuje se još toliko za revakcinaciju. Kako nezvanično saznajemo, do kraja marta se očekuje prva pošiljka Pfizerovih vakcina iz mehanizma COVAX, a do kraja maja i AstraZenecinih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh