BiH

Zdravstvo u HNK-a pred kolapsom: Sindikata zdravstva bez dogovora

Predstavnici sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike u HNK-a i predstavnici poslodavaca uključujući općine i gradove, kao i Hercegovačko-neretvanski kanton, nisu pronašli zajednički jezik ni na današnjem sastanku održanom u Gradskoj vijećnici.

Sastanak vlada - sindikati - Haber.ba

– Nije ostvaren nikakav napredak, rekao je okupljenim novinarima nakon sastanka predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković.

Naveo je da ni na jednu od dvije ponude koje su sindikati na prošlom sastanku dostavili drugoj strani, nisu dobili decidan odgovor, te da su pregovarači izbjegavali konkretne odgovore.

– Pokušavali su prebaciti na neke dopise da se šalju općinama i domovima zdravlja. To je sve kupovanje vremena. Nije donesena nikakva politička odluka i nisu nam ponudili ništa od onoga što su nam nudili od devetog mjeseca, rekao je, potvrdivši da se štrajk nastavlja.

– Na Vladi je da postupi onako kako tražimo i da korigira svoju ponudu i da ponudi sindikatima povećanje plaća onako kako mi to želimo. Premijer Herceg je zaprijetio uvođenjem radne obveze u kantonu sve kako bi sindikat podlegao pritiscima i ne bi li odustao od svojih prava, rekao je.

U sindikatima kažu da su spremni na nove pregovore, ali uz konkretan prijedlog Vlade. Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB-a Mostar, rekao je da u sindikatima više ne znaju sa kim ubuduće razgovarati jer ih o tome danas niko nije obavijestio. Rekao je da sindikalisti žele ubrzati proces prvenstveno zbog pacijenata.

– Ministar finansija Adnan Faladžić se jednostavno povukao. Nema odgovora. Nema nikakve ponude, nema želje, rekao je.

Jedni prijedlog od pozvanih financijera zdravstva su iznijeli, kako je rekao Anić, su Stolac i direktorica Doma zdravlja Mostar koji su dali konstruktivan prijedlog koji bi vodio do rješenja.

Vuković je naglasio da je po zakonu jedini poslodavac sa kojim oni trebaju pregovarati Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali da je to premijer i zastupnik u Skupštini HNK-a Nevenko Herceg pokušavao opovrgnuti.

– Kada je u pitanju sindikat zdravstva imamo posebnu situaciju koja zahtjeva uključenje svih poslodavaca, osnivača za postizanje konačnog kolektivnog ugovora. Razgovori su i danas bili teški. Zaključak je da prijedlog koji je definisao pregovarački tim u prvoj godini iznosi novih šest miliona, a u drugoj godini novih šest plus 12, što je u zbiru – 18 miliona. Tražimo rješenje koje je održivo. Ne želimo rješenje koje će dovesti u pitanje zdravstveni sistem. Mora se uvažiti pandemija i finansijski sistem, te uvažiti legitimni zahtjevi sindikata, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh