BiH

Jusufović: Ne smijem vakcinisati Vučićevim vakcinama dok ne dobijemo i doze za revakcinaciju

Zdravstveni radnici u UKC-u u Tuzli neće biti vakcinisani vakcinama proizvođača AstraZenece, koje je Srbija donirala BiH, ukoliko direktor te zdravstvene ustanove ne dobije pisanu garanciju da će adekvatne doze biti osigurane i za revakcinaciju.

prof.dr. Vahid Jusufović - Fena

Vakcine proizvođača AstraZeneca, tačnije njih pet hiljada, koje je Srbija donirala našoj zemlji, namijenjene su za imunizaciju zdravstvenih radnika, a količina od hiljadu i pedeset komada ide u Tuzlanski kanton.prenosi “Klix“.

Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahida Jusufovića, vakcine bi sutra trebale stići u ovaj kanton, ali ih on neće odmah uzeti u upotrebu zbog činjenice da im rok trajanja ističe 29. marta ove godine

“Mi ako sutra počnemo vakcinaciju, optimalno u roku od četiri do šest, a maksimalno nakon 12 sedmica možemo raditi revakcinaciju. Ovim vakcinama možemo aplicirati prvu dozu, a ljudima ne možemo garantovati da ćemo ih revakcinisati vakcinom istog proizvođača”, kazao je Jusufović.
On je zatražio pismenu garanciju od viših instanci da će u predviđenom roku imati osigurane dovoljne količine vakcina od istog proizvođača.

“Načelni dogovor u Kriznom štabu je bio takav da se u narednih pet dana ne započinje vakcinacija u zdravstvenim ustanovama, dok od nadležnih državnih organa ne dobijemo garanciju kojom će neko uspjeti osigurati dovoljne količine za drugu dozu”, naglasio je Jusufović.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i kantonalni zavodi ranije su dogovorili raspodjelu vakcina protiv koronavirusa koje je dostavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Raspodjela vakcina je uslijedila nakon što ih je Agencija za lijekove BiH odobrila za upotrebu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh