BiH

Davor Pehar najavio nove naredbe za građane danas

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, jučer je bio dio vanredne sjednice Vlade FBiH na kojoj se pričalo o vakcinama, ali i novim naredbama za građane.

Davor Pehar - N1.com

Naveo je da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

Kada je riječ o vakcinama, Pehar je rekao da su obavljeni razgovori s dobavljačima.

Na pitanje zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik vakcine, odgovorio je da dopis nije konzistentan.

“U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, rekao je Pehar.

Koje vakcine će se prve nabavljati zavisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima, navodi N1.

“Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je Pehar.

Što se tiče Kriznog štaba koji je zasjedao i eventualnih novih mjera, Pehar je pojasnio:

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra (utorak) ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh